Pandora’nın kutusu açılmamalı. Blinken: Ukrayna Rusya’ya toprak tavizi vermeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri başkanları: Rusya "kirli bomba" hakkında açıkça yalan söylüyor

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna’nın mevcut savaşta Rusya’ya karşı zafer kazanacağına olan kesin güvenini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı, “Ukrayna’nın zaferinden ve başarısından şüphe duymuyoruz. Bunun basit ve geçerli bir nedeni var.” dedi.

Batı’nın Ukrayna’ya verdiği destek ne olursa olsun, en büyük ve tek farkın Ukraynalıların kendi devletleri için, gelecekleri için, toprakları için mücadele etmeleri olduğunu açıklayan bakan “Ruslar değil ve en önemli şey de bu” diye vurguladı.

Bu bağlamda Blinken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock’un Ukrayna zaferinden sonra tesis edilmesi gereken adil ve istikrarlı bir barışa ilişkin açıklamalarına destek vererek “Sadece herhangi bir barışın BM Şartı’nın ilkelerine uygun olması gerektiği anlamına gelir” dedi.

Başka bir ülkenin topraklarına zorla el konulmasının temelde medeni dünyadaki herkesin çıkarlarına aykırı olduğunu da sözlerine ekleyerek “Buna izin verilirse, “Pandora’nın kutusu” açılacak ve her potansiyel saldırgan kendisi için şu sonuca varacak: Rusya bundan paçayı sıyırırsa, o zaman biz de sıyrılacağız.” dedi.

Ona göre “kalıcı barış”, savaş nasıl biterse bitsin, Rusya’nın bir veya beş yıl sonra tekrar saldırganlığa başvurmasını önlemek için dünyanın her şeyi yapması gerektiği anlamına geliyor. Bunun için Ukrayna’ya saldırganlığı caydırma ve ona karşı etkili bir şekilde savunma yeteneği sağlamak gerekiyor.

Bu bağlamda, Ukraynalılar için güvenlik ve istikrarın yanı sıra Avrupa’da güvenlik ve istikrarı garanti etmek için savaş sonrası geleceğin nasıl olacağını düşünmenin gerekliliğini vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com