Ukrayna sarımsak ithalatını üçte bir oranında artırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Tarım İşletmeleri Kulübü’ne göre sarımsak üretimi sanayiinin olmaması ithalatı teşvik ediyor.

Belirtildiğine göre, COVID-19 salgını nedeniyle vücudun çeşitli virüslerle savaşmasına ve bağışıklığı artırmasına yardımcı olan ürünler arasında sarımsak son dönemde popüler hale geldi. Bu nedenle 2020 yılında sarımsak ithalatı bir önceki yıla göre % 34 artarak 7.1 bin ton olarak gerçekleşirken, beş yıl önceki göstergelerle karşılaştırıldığında bu dönemde ithalat iki katına çıktı.

Yayınlanan mesajda “Ukrayna pazarının ana sarımsak tedarikçisi, ithalatın % 73’ünü oluşturan Çin’dir. Ve bu tamamen doğal bir sonuç, çünkü bu ülke dünya sarımsak üretimi ve ihracatında lider, hatta tekel konumunda. Uzmanlara göre, Çin 2019 yılında dünya sarımsak üretiminin % 76’sını, dünyadaki ihracatın % 70’ini gerçekleştirdi.” denildi.

Aynı zamanda Ukrayna, 2019 yılında 215 bin ton sarımsak üreterek dünya sarımsak üreticileri sıralamasında 10. sırada yer alıyor. Ancak, üretim hacimlerinin % 99’unun hanelerde yoğunlaşmaktadır. Yalnızca % 1’i, örneğin zincir süpermarketler için üretim yapan küçük ölçekli üreticiler tarafından üretilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com