Olası bir Rus işgali raporlarının arkaplanına karşı dolar döviz kuru ne olacak (tahmin)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Döviz öngörüsü Uzmanlar

Ukrayna’da Rus işgali olasılığının yüksek olduğu yönündeki haberlerle birlikte döviz kurları da yükseliyor. Ukrayna’da para kaybından korkan yabancı yatırımcılar, aktif olarak paralarını çıkarmaya çalışıyorlar.

Radio Liberty’nin raporlarında yer alan bilgilerde ekonomist Oleg Pendzin‘e göre Rusya Federasyonu’nun saldırı tehdidi sorunu tamamen ortadan kalkana kadar döviz piyasasındaki durum tırmanacak.

Rusya, diplomatlarını Ukrayna’dan çekmeye hazırlanıyor; aileleri çoktan ayrıldı

Forex Club Şirketler Grubu’nun analitik departmanı başkanı Andrey Şevçişin de onunla aynı fikirde ve “Düşmanlık riski, çatışmanın tırmanması, Rusya ile düşmanlıklar panik satışına neden oluyor ve bunun sonucunda yatırımcılar ülkeyi terk ediyor. Şu anda piyasa üzerinde baskı oluşturan ana faktör bu” diyerek hem yerli yatırımcıların hem de işadamlarının Ukrayna’daki varlıkların bir kısmını geri çektiğini de sözlerine ekledi.

Şevçişin’e göre, grivnadaki değer kaybı diğer faktörlerden de etkileniyor, ancak daha az agresif. Özellikle, halktan gelen talep zeminine karşı aktif olarak döviz alımında yer alan gaz tüccarları ile yurtdışında Ukrayna’dan daha ucuz olan ürün ve malları almak isten ithalatçıların faaliyetleri de var.

Devlet borçlarını ve durumun etkisini konuşan Oleg Pendzin, “Ukrayna borcu olan bir ülke. Borçları kapatmak için borç para alırız, eski borçları öderiz ve böylece yenilerini biriktiririz. Borçları yeniden finanse ediyoruz, tahvil ihraç ediyoruz. Yabancı yatırımcılar onları satın alıyor ve Ukrayna geçmiş borçlarını ödemek için para alıyor” diyor. Ve şöyle açıklıyor: Son yıllarda yabancılar paralarını satıyorlar, Ukrayna grivnası alıyorlar ve Ukrayna’nın fon sağladığı devlet tahvillerine yatırım yapıyorlar.

Ancak yabancıların satış yönlü pozisyon aldıklarına dikkati çeken Pendzin “Bu nedenle yabancılar. olası bir müdahaleden korktukları için Ukrayna grivnası cinsinden iç devlet tahvillerini aktif olarak satmaya başladılar” diyor.

Grivna ile ilgili daha ileri durumu tahmin eden uzmanlar, gerilimin düşürülmesi durumunda, sonbaharın sonu için tipik seviyelere geri döneceğini belirtiyorlar.

Şevçişin’e göre, dolar kuru 2017’den bu yana maksimum seviyeleri aşarsa, 28.6-28.7 UAH işaretini aşmaya çalışarak hareket etmeye devam edebilir.

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Ukrayna’da hayali evliliklerle mücadele kararı aldı

Kur artmaya devam edecek. Agresif bir faktörün etkisi şu anda var, buna bankalararası piyasada ve nakit piyasasında panik satışları ve döviz alımları eşlik ediyor. Ancak düşmanlık riski ortadan kalkar kalkmaz grivna istikrara kavuşacak ve belki de kabul edilebilir seviyelere geri dönecek” dedi.

Ek bilgi

Ukrayna Merkez Bankası resmi kurlarına göre 1 Ocak’ta 27.2782 UAH olan dolar döviz kuru, 19 Ocak itibariyle 28.4101 UAH oldu.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com