Nüfusun azalması Ukrayna için kaçınılmaz bir senaryodur

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Nüfusun azalması Ukrayna için kaçınılmaz bir senaryodur

Ptuha Demografi ve Sosyal Araştırma Enstitüsü müdürü Ella Libanova, Ukrayna’nın her koşulda nüfus azalması, iş gücü sıkıntısı ve özellikle belirli bölgelerde nüfus yoğunluğunda azalmayla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Kiev’de düzenlenen Bölgesel Ekonomik Forum’da konuşan Libanova “Nüfusun azalması Ukrayna için kaçınılmaz bir senaryo. İşgücü sıkıntısı kesinlikle kaçınılmaz. Göç geliyor” dedi.

Onun sunduğu tahminlere göre, bu yılın başı itibarıyla Ukrayna makamlarının kontrolü altındaki bölgenin nüfusu 31.6 milyon kişiydi ve şimdi biraz daha fazla.

Libanova, Ukrayna’nın 1991 yılı çerçevesinde 2033 başı nüfus tahmininin 26 ila 35 milyon kişi arasında değiştiğini kaydetti.

Enstitü müdürü, “35 milyon, 2033 için son derece iyimser bir senaryo. Demografik büyüme potansiyeli tükendi. Gelişmiş ülkelerde bu, göçle telafi ediliyor” dedi.

Savaş öncesi tahminlere göre Ukrayna’da 20 yaşındaki erkeklerin yüzde 42’sinin 65 yaşına kadar yaşamadığını, Polonya’da bu rakamın yüzde 27 olduğunu, 65 yaş üstü nüfusun 15 yaş ve altına göre yüzde 20 daha fazla olduğunu hatırlattı.

Göç konusuna da değinen Libanova, savaştan önce yaklaşık 3 milyon Ukraynalının yurtdışında çalıştığına inanıldığını ancak savaştan sonra yaklaşık 6 milyon kişinin yurtdışına çıktığını hatırlattı. Uzman, Eurostat verilerinin Ukraynalı mültecilerin Ukrayna sınırından kademeli olarak uzaklaştığını gösterdiğini ve bunun da geri dönüş olasılıklarını azalttığını ekledi. Ona göre yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarına gidecek çocukların geri dönüşü zor olacak ve genel olarak birçok ülke ve özellikle de onların işletmeleri Ukraynalı mültecilerin entegrasyonuyla ilgileniyor.

Demografi Enstitüsü müdürü ayrıca, ülkedeki bölgesel politikayı revize etme ihtiyacına, özellikle de Rusya’ya yakınlığı nedeniyle stratejik endüstrilerin kaldırılmasının gerekli olacağı kuzeydoğu bölgelerinin sakinleri için teşvikler yaratılması gerektiğine dikkat çekti. . Libanova, özellikle Çernigov ve Sumi bölgeleriyle ilgili endişe duyduğunu belirtti.

Batı bölgesi hakkında konuşurken, Ivano-Frankivsk ve Lviv bölgeleri hariç, nüfus artışına yönelik ekolojik kapasitenin zaten tükendiğini belirtti.

Uzman, “Ukrayna’nın merkezinde yer değiştirme konusunda en büyük şansı görüyorum” dedi.

Diğer eğilimlerin yanı sıra, halkın fakir ülkelerin karakteristik metropollerine göçünün devam edeceğini de öngördü: Kiev, Harkov, Odessa, Lviv ve Dnipro ile zaferden sonra Donetsk’e göç artacak.

Ayrıca nüfusu yaklaşık 30 milyon seviyesinde tutabilmek için yılda 300.000 kadar göçmene ihtiyaç duyulabilir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com