Norveç, F-16 savaş uçaklarını ve IRIS-T hava savunma sistemini Ukrayna’ya devredecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Ukrayna NASAMS uçaksavar sistemleri aldığında Rus füze terörü aşılacak

Norveç, Ukrayna’ya iki F-16 savaş uçağı olan IRIS-T hava savunma sistemini devredecek ve aynı zamanda ortaklarını NASAMS sistemlerini devretmeye ikna etmeyi amaçlıyor.

Norveç Başbakanı Jonas Gar Stere, Perşembe günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile Kiev’de yaptığı görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, “Diyalogumuz ışığında, Norvç’in F-16 savaş uçaklarını teslim etmeye karar verdik.” dedi.

Ona göre, “Eğitim için iki savaş uçağı ayırdık. Çok fazla değil ama umarım onları Ukrayna’ya transfer edebiliriz. Bunu ancak ABD geçen hafta kabul ettikten sonra yapabiliyoruz.” diye ekledi.

Norveç başbakanı, “IRIS-T sistemini de teslim ediyoruz. Altyapıyı ve insanların hayatını drone’lardan koruma fırsatı da sağlayacak bir sistem. Bugün operatörlerinizin nasıl çalıştığını ve NASAMS sistemini nasıl kullandığını ve bunun insanların hayatlarını kurtarmaya nasıl yardımcı olabileceğini ilk elden gördüm. Ortaklarımızı ikna etmek ve sahip oldukları NASAMS’ı en çok ihtiyacın duyulduğu Ukrayna’ya sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağımızı söyleyebilirim.” dedi.

Ayrıca “bu son sistemlerin üretiminin devam edeceğini ve hızlandırılacağını” belirtti.

Stere ayrıca Norveç’in enerji altyapısının onarılması konusunda Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğini belirterek “Bu sabah meslektaşlarımızla konuştum, belirli tesislerdeydim, bunların Rus füzeleri tarafından nasıl imha edildiğini, Kiev’i ve bölgeleri nasıl koruyabileceğinizi gördüm. Ama aynı zamanda geçen sene yaptığımız gibi önümüzdeki kış için gaz depolama konusunda da yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.

Norveç ayrıca Ukrayna’ya çok sayıda mayın temizleme kiti de teslim edecek. Başbakan, “Elbette önünüzde büyük bir görev var; güney ve doğudaki geniş alanları mayınlardan arındırmak.” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com