New York Times: Ukrayna karşı saldırıya hazır, ancak motive olması ve kayıpların telafisi zorlu bir mücadeleyle olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Forbes: Ukrayna ordusu güneydeki Rus mevzilerini test etmeye başladı

Batı silahları ve yeni oluşturulan saldırı birimleri ile Ukrayna, etkili bir bahar karşı saldırısına hazır, ancak öncelikli hedef, kayıpları telafi etmek ve savaştan bıkmış birliklerin motivasyonunu sürdürmek olacak.

New York Times gazetesinde yayınlanan bir makalede Ukrayna’nın yeni karşı saldırısının, Ukrayna ordusunun taburları yeniden silahlandırma ve yeniden inşa etme yeteneğini test ederken, önceki üç karşı saldırıda kendisine avantaj sağlayan motivasyon ve manevra becerilerini koruyup korumadığını test edeceği belirtildi.

Makalede, “Ukrayna’nın güneydoğu ovalarındaki savaşlardaki başarısı, dünyaya Rusya’nın askeri gücünün gerilediğini gösterecek, savaşın bir bataklığa dönüştüğüne dair endişeleri azaltacak ve büyük olasılıkla Ukrayna’nın müttefiklerini Kiev’i daha fazla silahlandırmaya ve finanse etmeye teşvik edecektir.” denildi.

Yaklaşmakta olan karşı saldırı Ukrayna için çok ciddi bir meydan okuma olacağını belirten yayın “Ukraynalı subaylar, Rus siperlerini, tank tuzaklarını ve mayın tarlalarını yararak topçu, piyade ve zırhlı araçlarla saldırılar düzenlemek zorunda kalacak. Güneyde Rus birlikleri, Kasım ayında Herson bölgesinden sürüldükten sonra savunma mevzileri inşa ediyor. Modern Batı tankları daha iyi beka kabiliyetine sahip olacaklar ve ateş gücü bu mevzilerin ortadan kaldırılması için kritik öneme sahip olacak” dedi.

McCain Enstitüsü müdürü Evelyn Farkas, NYT’deki bir yorumunda, Ukrayna’nın Rus ordusuna zamanında silah alması ve birlikleri eğitmesi halinde geniş kapsamlı jeopolitik sonuçlara yol açabilecek kayıplar verme yeteneğine sahip olduğunu söyledi.

Ona göre, “Ukrayna, savaşı sona erdirmek için müzakerelerde çok az kaldıraçla Rusya Federasyonu’nu Doğu Avrupa’da zayıflamış bir askeri güç haline getirebilir.”

İnsanların “şu anda gördüklerini temsil ettiğini”, ancak yeni Batı silahlarıyla Ukrayna ve Avrupa’da eğitilen on binlerce Ukraynalı askerin gelişiyle çok şeyin değişebileceğini söyledi.

Yine de NYT, müttefiklerin silah göndermek için aceleleri olmadığı ve askerlerin saldırı taktiklerinde hızlandırılmış kurslardan geçmesi gerektiği için Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin başarısının pek garanti edilmediğini de belirtiyor.

Gazete, siper hatlarını aşmak ve mayın tarlalarını geçmek için silah ve teçhizatın Ukrayna’da olduğunu, ancak bunların yeterli miktarda olup olmadığının henüz belirsizliğini koruduğunu da belirtti.

Askeri analistler NYT’ye, başlangıçta bir Ukrayna karşı saldırısının geniş mayın tarlalarını temizlemeye bağlı olabileceğini söyledi. Bunu yapmak için Ukrayna, Sovyet döneminden beri cephaneliğinde bulunan ve bir kısmı Ruslardan ele geçirilen mayın temizleme araçlarına güvenecek. Buna ek olarak, Ukrayna artık Batı’dan da mayın temizleme fonu alıyor.

Mevcut cephe hattından işgal altındaki Melitopol kentine kadar bozkır boyunca yaklaşık 80 km uzanan bir saldırı, Rusların elindeki bölgeyi iki bölgeye ayıracak, ikmal hatlarını kesecek ve Ukrayna topçularını Kırım’daki Rus üslerinin menziline sokacaktır.

Gazete, aynı zamanda, savaşın çoğunda düşmanınkinden daha iyi olan Ukraynalı askerlerin moralinin “giderek artan bir sorun haline geldiğini” yazıyor.

Gazete, askeri toparlanmanın en çarpıcı örneklerinden birinin, İçişleri Bakanlığı’nın geçen baharda Mariupol kuşatması ve Azovstal metalurji tesisine yapılan saldırı sırasında askerleri öldürülen, yaralanan veya esir alınan Azak birimini restore etmesi olduğunu belirtiyor.

NYT, son zamanlarda, bir çam ormanında oluşturulan üste, Azak askerlerinin temel askerlik becerilerinde ustalaşmak için beş hafta harcadıklarını yazıyor.

Mübadele sonucunda Rus esaretinden kurtulan Teğmen İlya Samoylenko, yayına, “Yeni insanlar yetiştireceğiz, kendi seviyemize yükselteceğiz” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com