NATO Parlamenter Asamblesi Rusya’yı terör ülkesi olarak tanıdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kuzey Atlantik İttifakı Parlamenterler Meclisi, Rusya Federasyonu’nu terör ülkesi olarak tanıdı. Delegeler, Rusya Federasyonu’nun suçları için özel bir uluslararası mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

Milletvekili ve Ukrayna’nın NATO Parlamenter Asamblesi Delegasyonu Daimi Başkanı Yehor Çernev “30 NATO ülkesinin tamamı delegasyonumuzun önerilerini destekledi. Böyle bir mahkeme, yalnızca savaş suçlarının doğrudan faillerinin değil, aynı zamanda Rusya Federasyonu’nun üst düzey liderlerinin de mahkum edilmesine izin verecektir.” dedi.

Ayrıca, kabul edilen belgede Ukrayna ile ilgili aşağıdaki kararlar belirtilmiştir:

  • silah tedarikinde artış;
  • Ukrayna’nın NATO’ya katılımı için bir planın geliştirilmesi;
  • Ukrayna lehine Rusya’dan tazminat toplamak için bir mekanizma oluşturulması.

Milletvekili ayrıca, kararın İttifak’ın Ukrayna’ya gerektiği kadar destek vermesi ilkesini kutsallaştırdığını da belirtti.

Rusya bir terör ülkesidir

11 Ağustos’ta Letonya meclisi, Rusya Federasyonu’nu terörü destekleyen bir devlet olarak tanıdı. Bu bağlamda AB, Rusya ve Beyaz Rusya vatandaşlarına vize verilmesi de dahil olmak üzere Moskova’ya yönelik yaptırımların güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

15 Eylül’de ABD’li senatörler, Rusya’yı Çeçenya, Gürcistan, Suriye ve Ukrayna’daki suçlar için terörü destekleyen bir devlet olarak tanıyan bir kararı desteklediler. Buna karşılık, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın “teröre sponsor olan devlet” olarak tanınması durumunda ABD ile diplomatik ilişkileri kesmekle tehdit etti.

Kasım ayından bu yana Çek Cumhuriyeti’ndeki milletvekilleri Rusya’nın siyasi rejimini terörist olarak kabul ettiler.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com