Litvanya, 9 Mayıs’ı Ukrayna’daki Soykırım Kurbanlarını Anma Günü yapmayı teklif ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Litvanya Seimas parlamenterleri, 9 Mayıs’ı Litvanya’da sadece Avrupa Günü değil, aynı zamanda Ukrayna’daki soykırım kurbanlarını anma günü yapmayı teklif ediyorlar.

“Litvanya Kuryesi” raporlarına göre, hem iktidar partilerine hem de muhalefete mensup 16 milletvekili, unutulmaz tarihlerle ilgili yasada yapılan ilgili bir değişikliği kaydetti.

Tasarının başlatıcıları arasında Seimas Başkanı Viktorija Cmilyte-Nilsen, Dışişleri ve Adalet Bakanları yer alıyor. Ana başlatıcı ve düzenleyici ise Seimas Paulus Saudargas’ın Başkan Yardımcısıdır.

Türkiye’den yardım: İlaçların olduğu “insani yardım” Çerkassi’ye ulaştı

Tasalakta “9 Mayıs, Rusya Federasyonu’nda II. Dünya Savaşı’nda Zafer Bayramı olarak kutlanıyor, ancak aynı zamanda kanlı Stalin döneminde Sovyetler Birliği’nin tüm halklara karşı uyguladığı savaş suçları ve baskıları örtbas ediliyor. Litvanya, Ukrayna ve Avrupa’nın bir kısmının Nazi Almanyası’na karşı kazanılan zafere sevinme şansı yoktu. Bir işgalci gücün yerini bir başkası aldı, bu da insanlığa karşı suçlar işledi” denildi.

Taslak tasarının yazarları, Rusya tarafından işlenen suçları “Bugün dünya, Ukrayna’da Sovyetler Birliği’nin reenkarnasyonu olan Putin’in Rusyası tarafından işlenen bir soykırım yaşıyor. Böylece bu gün, Ukraynalıların o zaman ve şimdi yaşadığı trajedileri, yani Sovyetler Birliği’nin düzenlediği Holodomor’u birleştirecektir. Gulag sisteminde sivillere yönelik katliamlar, sürgünler ve imhalar ve bugün Rus ordusu tarafından işlenen savaş suçları” şeklinde ifade etti.

Aynı zamanda Kiev Şehir Devlet İdaresi Kiev ve Moskova arasındaki Dostluk Parkı’nı Mariupol Kahramanları Parkı olarak yeniden adlandırmaya karar verdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com