Hollanda, Ukrayna’ya insansız hava aracı tedariki için koalisyona katıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: t.me/zedigital

Hollanda, Ukrayna’ya gelişmiş dron teknolojisi sağlayacak ve Rusya’ya karşı savaşta saldırı yeteneklerini artıracak askeri koalisyona katıldı.

Reuters’e göre Hollanda’nın taahhüdünün, Hollanda’nın Kiev’e sağladığı F-16 savaş uçakları, topçu silahları, mühimmat ve hava savunma sistemlerine ek olarak geldiği belirtildi.

Hollanda Savunma Bakanı Kasia OllongrenTabii ki insansız hava araçlarının bu savaşta çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Ukrayna’nın Letonya ve diğer ülkelerle birlikte üretimi artırmak ve son teknolojiyi kullanmak ve ihtiyacı olanı tam olarak sağlamak için başlattığı insansız hava aracı koalisyonuna katılıyoruz.” dedi.

Hollanda’ya yönelik maliyetlerin, 2024 için halihazırda tahsis edilen 2 milyar avrodan ayrı olacağını belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Hem İngiltere hem de Hollanda’nın, Ukrayna’nın dron filosunu oluşturmasına zaten yardımcı olduğunu da belirten Ollongren, “Yeni olan şey, şu anda bu koalisyonu oluşturuyor olmamız. Bu nedenle, ayrı ayrı yaptıklarımızı, Ukrayna’nın yeni taleplerine yanıt verebilecek tek bir koalisyonda birleştiriyoruz.” dedi.

Koalisyon birlikte çalışarak Kiev’in savaş sırasındaki taktiklerindeki değişikliklere yanıt verebilecek.

Ollongren, “Ve bence bu koalisyonun gücü olacak, ihtiyaç duydukları şeyi çok kısa sürede sağlayabilecek.” diye vurguladı.

Hollanda’nın ticari sektörden yüksek teknoloji uzmanlığı sağlayacağını ancak teknik veya mali ayrıntı vermeyi reddettiğini ekledi.

Dron Koalisyonu

Daha önce Savunma Bakanlığı müttefiklere Ukrayna’nın insansız sistemlere, radyo-elektronik savaş araçlarına ve kritik altyapıyı koruyacak teknolojilere olan ihtiyacını vurgulamıştı.

18 Ocak’ta Ukrayna ve Letonya, insansız hava araçları ve EW’den oluşan bir koalisyon oluşturdu. Karar Letonya Savunma Bakanı Andris Spruds‘un Kiev ziyareti sırasında alındı.

İsveç Savunma Bakanı Paul Johnson, Ukrayna Savunması “Ramstein” Temas Grubu toplantısı sırasında ülkesinin yakın zamanda oluşturulan insansız hava araçları koalisyonuna katılacağını duyurdu.

Büyük Britanya da koalisyona katılarak Letonya ile birlikte eşbaşkan oldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com