Herson bölge konseyi başkanı AGİT’e bölgedeki Rus terörü hakkında bilgi verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Herson Bölgesel Konseyi Başkanı Oleksandr Samoilenko, AGİT Daimi Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmada, katılımcı ülkeleri Rus işgalcilerin bölge halkına karşı gerçekleştirdiği terör hakkında bilgilendirdi.

AGİT’in Polonya başkanlığı Twitter’da “Rus saldırganlığının yaşandığı her gün Ukrayna halkına acı getiriyor. Daimi Konseyin bugünkü toplantısında, Rusya’nın yerel halka karşı kitlesel kaçırmalar dahil olmak üzere terör taktikleri hakkında bilgi paylaşan Herson bölge konseyi başkanı Oleksandr Samoilenko’yu ağırlamaktan memnuniyet duyduk.” diye yazdı.

Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasındaki diyaloğu yeniden başlatmaya çalışıyor

Polonya’nın AGİT Daimi Temsilcisi Adam Halaczynski, şu anda Daimi Konseye başkanlık ediyor ve Herson bölgesel konseyi başkanına konuşması için teşekkür etti ve Herson sakinlerinin cesaretinin ilham verici olduğunu belirterek “Teröre rağmen, onları sözde “Rus barışı” altında asimile etme girişimlerini reddeden Herson halkının cesareti, hepimize Ukrayna’ya desteğimizi güçlendirme konusunda ilham vermeli” dedi.

AGİT’teki İngiliz heyetinin başkanı Neil Bush, Samoilenko’nun konuşmasında “Rusya’nın Herson ve halkına yönelik yasadışı saldırısının yıkıcı sonuçlarından” bahsettiğini söyledi. Bush “Yürek buran bir şekilde, öldürülen ve yaralanan sivillerin yanı sıra bir zamanlar acımasızca harap olan şehirleri duymaya devam ediyoruz.” dedi.

Herson bölge konseyi başkanı, hem AGİT Daimi Konseyi’nde konuşma yapma davetine hem de “bu örgütün genel olarak Ukrayna’daki savaşa ve Ukrayna’da işgal altındaki Herson bölgesine ne kadar önem verdiğine şaşırdığını” söyledi. İşgalci ülkenin temsilcilerinin yanı sıra yabancı diplomatların da konuşmayı büyük bir dikkatle dinlediklerini belirterek “Söylediklerimi çok dikkatle dinlediler. Bunu daha sonra, bir tartışma olduğunda ve birçok diplomat benim söylediklerimi aktardığında fark ettim.” dedi.

Samoilenko “Benim için çok hoş, çünkü bu dönemde işgal altındaki bölgelerde bulunan veya işgalcilerin baskısı altında ayrılmak zorunda kalan birçok Herson sakini ile konuştum ve ana mesajları onların unutulmamasıydı. Ukrayna’nın sana ihtiyacı yoksa, o zaman sen kendini unuttun, zaten Rusya’nın bir parçasısın, vb. Bu nedenle Herson hakkında söylenenler ve unutulmayanlar hakkında herhangi bir bilgi, Herson sakinleri için, özellikle şu anda işgal altındaki bölgelerde olanlar için çok önemlidir.” dedi.

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’ya AB üyeliği için aday statüsü verilmesini tavsiye etti

Rus birliklerinin 24 Şubat’ta Ukrayna’yı geniş çaplı işgali sonrasında Herson bölgesinin geçici olarak işgalciler tarafından ele geçirildiği bilinmektedir. İşgal altındaki topraklarda Rus ordusu, işgalcileri kabul etmeyen yerel halkı ise terörize etmeye devam etmektedir.

İşgalciler ayrıca tahliye yollarını kapatıyor, gazeteciler, topluluk liderleri, milletvekilleri, aktivistler, terörle mücadele operasyonu katılımcıları, çiftçiler ve öğretmenler de dahil olmak üzere sivilleri kaçırıyor. Ruslar bölgede yaklaşık 600 kişiyi işkence odalarında tutuyor ve kaçırılan bölge sakinlerini de Kırım’a götürüyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com