G7 ülkeleri hâlihazırda 280 milyar dolarlık Rus varlığına sahip

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Japonya Dışişleri Bakanlığı: Rusya'ya yaptırımlar ve Ukrayna'ya destek G7'nin ana önceliği olacak

G7 ülkeleri dondurulan Rus varlıklarının yaklaşık 280 milyar dolar olduğunu tahmin ediliyor. Bu fonlar, Rusya Federasyonu Ukrayna’ya tazminat ödeyene kadar tutulacak.

G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası Grubu (WBG), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Finansal İstikrar Kurulu Başkanlarının katılımıyla Marakeş’te biraraya geldi. Yayınladıkları ortak mesajda şöyle denildi:

Ukrayna’nın uzun vadeli yeniden inşasının masraflarını Rusya’nın karşılamasını sağlamak için çabalarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca, ilgili hukuk sistemlerimiz ve uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna’ya yardım etmek için mümkün olan tüm yolları araştıracağız. Rus Elitleri, Vekilleri ve Oligarklar (REPO) Çalışma Grubu’nun, Rusya’nın REPO üyesi bölgelerde hareketsiz hale getirilen ve tutulan egemen varlıklarının bu aşamada yaklaşık 280 milyar dolar olduğu tahmin edilen devlet varlıklarının muhasebeleştirilmesi yönündeki ilk çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz ve REPO Çalışma Grubu’nun bu konuda gerekli önlemleri almasını bekliyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği zararın bedelini ödeyene kadar Rusya’nın yetki alanlarımızdaki egemen varlıklarının, ilgili hukuk sistemlerimizle tutarlı olarak hareketsiz kalacağı yönündeki liderlerimizin açıklamasını hatırlıyor ve yeniden teyit ediyoruz. Rusya’nın yasadışı, haksız ve kışkırtılmamış saldırganlık savaşını yürütme kapasitesini daha da zayıflatmak için yaptırımlar ve diğer ekonomik önlemleri uygulama ve uygulama konusundaki sarsılmaz kararlılığımızı yineliyoruz. Yaptırım tedbirlerimizden kaçınmaya ve bunları baltalamaya yönelik her türlü girişime karşı koyma kararlılığımızı sürdürüyoruz. Rusya ile diğer ülkeler arasındaki sınır ötesi işlemlerin izlenmesinde koordinasyonu güçlendirmeye devam edeceğiz, gerektiğinde Rus finans sektörüne yönelik daha ileri adımlar atacağız ve önlemin alınmasını sağlamak için Rus ham petrolü ve petrol ürünlerine yönelik tavan fiyat uygulamasının etkinliğini yakından izleyeceğiz.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com