Forbes: 40 bin asker ve 500 tank: Rusya, Mart ayına kadar Kupyansk’ı ele geçirmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Rusya, ağır kayıplara rağmen Avdiivka'ya yeni kuvvetler aktarıyor

Rus ordusu, “başkanlık seçimi” gününden önce Kupyansk’ı Putin’e sunmayı planlıyor.

Rusya, Kupyansk istikametinde yaklaşık 500 tank, 600’den fazla savaş aracı ve yaklaşık 40 bin askerini topladı. Forbes, Rusların amacının 2022 sonbaharında atıldığı Harkov bölgesinin topraklarını geri kazanmak olduğunu yazıyor.

Ukrayna Savunma Stratejileri Merkezi, “Rusya Federasyonu, Mart 2024’e kadar Donetsk ve Lugansk bölgelerini ve Harkov bölgesinin Oskil Nehri’ne kadar olan kısmını tamamen ele geçirmeyi planlıyor” dedi.

“Mart ayına kadar” ifadesi, Rusya’da Putin’in kendisini yeniden “başkan” olarak atayacağı seçimlerin yapılacağı gerçeğiyle açıklanıyor. Forbes, “Harkov bölgesinin bir parçası, seçim gününde Ukrayna’daki Rus ordusunun Putin’e hediyesi olacaktır” diye yazıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yukarıda adı geçen Rus grubuna, yaklaşık 20,000 asker, birkaç yüz tank, savaş aracı ve obüslerden oluşan yaklaşık 10 Ukrayna tugayı karşı çıkıyor. Ancak yayın, asıl sorunun sayısal azınlık bile değil, mühimmat sıkıntısı olduğunu belirtiyor. Mermi sayısında 5 kat avantaja sahip olan Rusya, Ukrayna’nın karşı batarya ateşinden korkmadan topçuları yoğunlaştırabiliyor.

Ukraynalı analitik grup Frontelligence Insight, “Bu durum Rusya’nın iyi bilinen bir yaklaşımı kullanmasına olanak tanıyor: kentsel alanların sistematik olarak yok edilmesi ve savunmasız hale getirilmesi.” Onlara göre topçu ateşinin etkisi Kupyansk çevresinde zaten görülüyor.

Ukrayna, binlerce FPV dronu ile mühimmat eksikliğini telafi etmeye çalışıyor, ancak böyle bir dronun hareket yarıçapı sadece 2-3 kilometredir. Bu, cepheden 20-25 km uzakta konuşlanmış Rus topçularını avlamak için çok yetersiz kalıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com