Fitch, Ukrayna’nın kredi notunu “B”, not görünümünü olumluya yükseltti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Ukrayna’nın uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü ise pozitife çevirdi.

Ajansın bu kararı, Ukrayna’nın koronavirüs şokuna karşı göreceli direncinden ve bütçenin gereğinden fazla doldurulması ve ekonomik toparlanma nedeniyle 2021’de kamu borcunun GSYİH’ye göre %57’ye düşmesinden etkilenmiştir.

SBU, Harkov bölgesinde işadamlarına “haraç” kesen bir grubu tasfiye etti (video)

Buna ek olarak, Ukrayna’nın uluslararası rezervleri büyüme eğiliminde ve ülke, stand by programı kapsamında IMF diliminde devam eden gecikmeye rağmen ticari ve MFI dış finansmanına erişimi yeniden sağladı.

Fitch, 2021’de bütçe açığının GSYİH’nın %4’üne düşeceğini tahmin ederek, yılın ilk yarısında GSYİH’nın %1.8’ine ulaştığını belirtiyor.

Ajans, “kaynak” yasa tasarısı sayesinde 2022’de açığın GSYİH’nın %3.2’sine düşmesini bekliyor.

Binlerce Hasidi şimdiden Uman’a geldi

Ajans ayrıca, tarım sektörü ve hane halkı gelirindeki büyüme sayesinde Ukrayna’nın GSYİH’sının 2021’de %9.2’lik bir enflasyonla %4.1 büyüyeceğini tahmin ediyor, ancak düşük aşılama seviyesi böyle bir tahmin için bir risk olmaya devam ediyor.

Fitch’e göre, 2022’de Ukrayna ekonomisinin büyümesi %6 enflasyonla %3.9’a ve 2023’te %3,5’e yavaşlayacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com