Dünya Bankası: Ukrayna’nın GSYİH’si 2022 yılında yüzde 45 düşecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Yoksulluk

Dünya Bankası tarafından yapılan tahminlere göre Ukrayna’da 2022 yılında geçim seviyesinin altında gelire sahip nüfusun payı %70’i bulacak. Ana sebepler ise altyapının tahribi ve ihracat gelirlerinin yarısının kaybı olacak.

Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya ekonomisine ilişkin beklentilerinde 2022’de Ukrayna’nın GSYİH’sinin %45.1 azalması tahmin edilmektedir. Yoksulluk 2022’de %19.8’e yükselecek ve halkın %59’unun yoksulluk sınırının altına düşmesi muhtemeldir.

2023 yılında ise Ukrayna ekonomisinin %2.1 oranında büyümesi bekleniyor.

Raporda “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali feci insani kayıplara ve ciddi bir ekonomik gerilemeye neden oluyor. Yoksulluk üzerindeki etkinin de yıkıcı olması muhtemel, ancak bu aşamada ölçülmesi zor.” denildi.

Rusya Ukrayna’da 177 çocuğu öldürdü

Böylece, gerçek geçim seviyesinin (ulusal yoksulluk sınırı) altında gelire sahip nüfusun payı, 2021’de %18’e kıyasla, 2022’de %70’e ulaşabilir.

Dünya Bankası tahminlerine göre bu yıl özel tüketim %50, kamu tüketimi %10 ve sermaye yatırımı %57.5 düşecek. Mal ve hizmet ihracatı %80, ithalat %70 oranında azalacaktır. Kamu borcunun GSYİH’ye oranı %50.7’den %90.7’ye yükselecek.

Dünya Bankası, ekonomik gerilemedeki faktörlerden biri olarak, demiryolları, köprüler, limanlar ve yollar dahil olmak üzere kritik miktarda endüstriyel altyapının yok edilmesini gösteriyor. Buna ek olarak, hasarlı yolların malların karadan taşınmasını engellediği ve Karadeniz’e erişimin kaybı Ukrayna ihracatının yarısını ve tahıl ticaretinin %90’ını kestiği için mal ticareti neredeyse durma noktasına geldi.

Daha önce, EBRD 2022’de Ukrayna ekonomisinde %20’lik bir düşüş öngörmüştü .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com