Duda: NATO ülkeleri Rusya’nın Ukrayna’yı yok etmesine izin vermemeli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

NATO ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’yı yok etmesine izin vermemeli, Rus saldırganlar, özellikle Kahovka HES’in imhası için suçlarının hesabını vermelidir.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda Bratislava’daki “Bükreş Dokuzları” (B9) zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, Rusların barajı havaya uçurduğu Kahovka’da şu anda yüzbinlerce insanı etkileyen bir çevre felaketi yaşandığını belirterek “Bu, Rusların Ukrayna’da yarattığı ve Ukrayna için sonuçlarını değerlendirmenin zor olduğu bir başka trajedidir.” dedi.

Bunun, “Polonya’nın komşusu Ukrayna’yı, Ukrayna toplumunu ve Ukrayna’nın geleceğini yok etmek isteyen Rusların Ukrayna’da ne kadar acımasız bir savaş yürüttüğünü” gösterdiğini sözlerine ekleyerek “Daha da önemlisi, NATO ülkeleri ve Ukrayna’nın komşuları olarak Ukrayna’yı desteklemek ve onun yok edilmesine izin vermemek konusundaki ortak tavrımızdır. Bu suçların failleri, Rusya’nın Ukrayna’ya ödemek zorunda kalacağı maddi tazminat şeklindeki sorumluluğun yanısıra, Ukrayna’daki suçların doğrudan faillerinin özel bir mahkeme önünde cezai sorumluluk şeklindeki sonuçlarının sorumluluğunu taşımalıdır.” dedi.

NATO zirvesinin yaklaşması bağlamında, “Bükreş Dokuzlusu” ülkelerinin beklentileri arasında müttefik birliklerin sayısında artış olduğunu da sözlerine ekledi: Kalıcı olarak NATO’nun doğu kanadı tabur muharebe gruplarının tugay muharebe gruplarına dönüştürülmesi ve bunların cephede olması.

Polonya Cumhurbaşkanı, “Bu, NATO zirvesinde bir kez daha dile getireceğimiz ortak noktamızdır.” dedi.

B9 ülkelerinin ayrıca Avrupa’nın doğusunda NATO silahlarıyla dolu daha fazla depoya sahip olmak istediklerini ve ayrıca İttifak’ın doğu kanadında İttifak birliklerinin sayısındaki artışı hesaba katacak yönetim sistemi reformunu beklediklerini kaydetti.

Salı günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg‘in katılımıyla “Bükreş Dokuzlusu” (B9) liderlerinin bir toplantısı Bratislava’da gerçekleşti. Müzakerelerin ana konuları, Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesine hazırlık ve Ukrayna’nın Rus saldırganlığını püskürtmesine yardımcı olmaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com