BM uzmanları Rusların esir Ukraynalılara nasıl işkence ettiğini raporladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
BM uzmanları Rusların esir Ukraynalılara nasıl işkence ettiğini raporladı

Rus işgalciler Ukraynalı mahkumlara “denazifikasyon seansı” adını verdikleri çeşitli işkence türleri uyguluyor. Canavarca nefret ve insanlık dışı şiddet kullanımı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının ana yüzü olmaya devam ediyor.

BM kapsamında Ukrayna’daki İhlallerin Soruşturulması için Bağımsız Uluslararası Komisyonun raporunda işgal altındaki topraklarda Rus güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan Ukrayna vatandaşlarına yönelik işkence ve kötü muamelenin yaygın ve sistematik olduğu belirtiliyor.

Raporda, “Rus makamları, kontrolleri altına giren bölgelerde sivilleri veya çatışmalarda yer almayan kişileri kasten öldürdü” denildi.

Komisyon, işgalcilerin işgal altındaki topraklarda “geniş çapta erkek, kadın ve çocuk kategorilerini” yasadışı olarak gözaltına almalarının “yaygın olarak uyguladığını” tespit etti. Aynı zamanda saldırganlar, Ukrayna’nın aktif veya eski askeri personeline özellikle karmaşık işkenceler uyguluyor.

Sorgulamalar sırasında mağdurların elleri bağlandı veya kelepçelendi, ayakları bağlandı, gözleri kukuleta veya kurdele ile bağlandı, başlarına torba veya giysi geçirildi. Bu tür sorgulamalara, işgalcilerin kendilerinin “nazidan arındırma seansı” adını verdikleri acımasız dayaklar eşlik ediyordu.

Mahkumlar dipçik ve coplarla dövüldü, elektrik verildi, cinsel şiddet uygulandı ve uzun süre soğukta bırakıldı. Bazı durumlarda “işkenceye infazlar eşlik etti.”

Raporda “Bu [işkence] yöntemlerinden biri, erkeklerin bacaklarına, parmaklarına veya cinsel organlarına kıskaçlar takılmış bir elektrik kablosuna bağlı tapik olarak bilinen bir askeri telefonla elektrik çarpmasıydı. İşgalciler buna ‘Lenin çağrısı’ veya ‘Putin çağrısı’ adını verdiler.” denildi.

Eski mahkumlardan biri, “Ukraynaca konuştuğu” veya “Rusya Federasyonu marşının sözlerini hatırlamadığı” için dövüldüğünü söyledi.

İşgal altındaki topraklarda aynı işkence yöntemlerinin uygulandığı vurgulanan raporda, bu eylemlerin “sistematik ve yaygın” olduğu vurgulanıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com