Belarus muhalefeti: Lukashenko her an seferberlik ilan edebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Belaruslu muhalif politikacı Pavlo Latuşko, diktatör Aleksander Lukaşenko’nun her an seferberlik ilan edebileceğine ve Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaşta Rusya’ya katılabileceğine inanıyor.

Belarus’un eski Kültür Bakanı, Alman yayın organı RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) ile yaptığı röportajda “Belarus’taki tüm askere alınanların kaydı fiilen tamamlandı” dedi.

Ona göre Lukaşenko’nun seferberliğe başlamak için Kremlin’den gelen emir üzerine bir düğmeye basması yeterli.

Minsk’teki kaynaklara atıfta bulunan Latuşko, İçişleri Bakanlığı’nın neredeyse tüm Belaruslu çalışanlarından pasaportlarını teslim etmelerinin istendiğini bildirdi. Ve bu tür bilgiler ülkenin farklı şehirlerinden geldi. Muhalif, “Bu durum, bu insanların seferber olmaları durumunda artık Belarus topraklarını terk edemeyecekleri anlamına geliyor” dedi.

Ayrıca, hem asker sayısı hem de askeri teçhizat açısından Belarus’taki Rus askeri varlığının sürekli büyümesine işaret etti.

Belaruslu muhalif, Lukaşenko’yu altı aydır dikkate almayan Batı’nın “stratejik hatasını” eleştirerek “Yeni yaptırımlar getirilmiyor, baskı uygulanmıyor” dedi.

Böylece ona göre Lukaşenko, savaşın bir sonraki aşamasına, yani Rusya’nın kuzeyden Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısına katılmaya hazırlanmak için zaman kazanacak. Ona göre Batı, Lukaşenko’nun, Kremlin lideri Vladimir Putin ile ittifaktaki rolünü değerlendirirken bir kez daha yanılıyor.

Ekim ortasında Latuşko’nun Minsk’teki içeriden kaynaklara atıfta bulunarak, 2023 baharında, muhtemelen Mart’ta Belarus tarafından Ukrayna’ya olası yeni bir saldırıyı duyurduğu kaydedildi. “Kaynaklarımız, Rusların o zamana kadar Belarus’ta 120 bin asker konuşlandırmak istediğini bildiriyor” dedi.

Muhalefete göre Lukaşenko, Belarus ordusunun büyüklüğünü 2023 baharına kadar 65.000’den 100.000 askere çıkarmayı denemek istiyor. Aynı zamanda, Belarusluların yaklaşık %85’i savaşa karşı olduğu için bunu yapmanın zor olacağına da işaret etti. Ve bu nedenle seferberlik yeni kitlesel protestolar için bir tetikleyici olabilir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com