Baykar, Ukrayna’daki fabrikasını iki yıl içerisinde tamamlayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Baykar, Ukrayna'daki fabrikasını iki yıl içerisinde tamamlayacak

Türk savunma şirketi Baykar’ın CEO’su yaptığı açıklamada, şirketin insansız hava araçlarının Rus güçlerini engellemedeki başarısıyla ünlü hale gelmesinin ardından, Ukrayna’daki üretim tesisinin inşaatını iki yıl içinde tamamlamayı planladığını söyledi.

Baykar’ın Ukrayna’ya sağladığı insansız hava araçları, Rus işgalinin ilk birkaç haftasında Ukrayna’nın Rus zırh ve uçaksavar sistemlerine karşı savunmasında etkili oldu.

Bayraktar TB2 insansız hava aracı Ukraynalılar arasında o kadar öne çıktı ki, Ukraynalılar bu konuda bir şarkı besteledi ve bazı müttefik ülkelerde daha fazlasının satın alınması için benzeri görülmemiş kampanyalar başlatıldı.

Baykar, Türkiye ile Ukrayna arasında Rusya’nın 24 Şubat işgalinden hemen önce imzalanan anlaşma kapsamında ikinci üretim tesisini Ukrayna’da kurmayı kabul etmişti.

Baykar CEO’su Haluk Bayraktar Rusya’nın işgalinin yarattığı bazı engellere rağmen işlerin planlanan doğrultuda ilerlediğini belirterek “Şu anda mimari tasarım süreci devam ediyor. Detaylı tasarım aşaması bitti. Ve aslında inşaatla ilerleyeceğiz… iki yıl içinde bitirmek istiyoruz.”

Ukraynalılara belge vermek için mobil noktalar Türkiye dahil üç ülkede daha başlatılacak

Ukrayna, Baykar’ın tedarik zincirinde, özellikle de şu anda geliştirilmekte olan Akıncı ve insansız savaş uçağı Kızılelma ile önemli bir yer tutuyor. Her ikisi de Motor Sich’in (MSICH.UAX) ve Ivchenko-Progress’in Ukrayna motorlarını kullanıyor.

Baykar, Türkiye’deki tek askeri amaçlı drone geliştiricisi olmasa da, TB2 çatışmalarda o kadar önemli bir rol oynadı ki, artık Türkiye’nin küresel savunma ihracatı hamlesine öncülük ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, şirket geçen yıl Türkiye’nin 3.2 milyar dolarlık savunma ihracatının beşte birini oluşturdu.

Kızılelma, önümüzdeki birkaç ay içinde kısa pist uçak gemilerinden kalkış ve iniş yapabilecek.

Bayraktar, TB2’nin kısa pist özellikli bir versiyonu olan TB3’ün test aşamasını 2023 yılı sonuna kadar tamamlamasının beklenmektedir.

Şirket ayrıca insansız araç sistemini tamamlamak için uzay teknolojilerine odaklanıyor. Bayraktar, “Artık uzay teknolojilerine yatırım yapıyoruz… İyi kurulmuş segmentler değil, yeni inovatif çözümler getirebileceğiniz yeni alanlar.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com