Avrupa Parlamentosu: Putin ve çevresi, Ukrayna’ya karşı işledikleri saldırı suçundan sorumlu tutulmalı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa Parlamentosu Holodomor'u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı

Avrupa Parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ile ülkenin liderliğini ve Belarus liderliğini Ukrayna’ya karşı işledikleri saldırı suçundan dolayı cezai sorumluluğa getirme ihtiyacını ilan ediyor.

Avrupa Parlamentosu tarafından Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yıldönümü ile bağlantılı olarak kabul edilen belge Perşembe günü Strasbourg’da yapılan genel kurul toplantısında oylandı. Oylamaya katılan 507 milletvekilinden 444’ü lehte, 26’sı aleyhte oy kullanırken, 37’si çekimser kaldı.

Kararda, “Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’ya karşı bu saldırgan savaşı başlatmayı planlayan ve uygun emirleri veren Başkan Putin, Rusya’nın diğer yetkilileri ve Belaruslu müttefiklerinin işledikleri saldırı suçundan sorumlu tutulmaları gerektiğini vurguluyor.” denildi.

Avrupa Parlamentosu, Rusya Federasyonu ile savaşta Ukrayna’nın zaferi için uluslararası toplumu istisnasız tüm silah türlerini sağlamaya da çağırdı.

Rusya’nın bağımsız Ukrayna’yı işgalinin yıldönümünün arifesinde Avrupa Parlamentosu, Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve ülkenin bu savaşta tam zaferini desteklediğini beyan eden bir kararı kabul etti ve uluslararası toplumu her türden silah tedarik etmeye çağırarak “Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Ukrayna’ya savaş uçakları, helikopterler, ilgili füze sistemleri ve mühimmat miktarında önemli bir artış sağlanması konusunun ciddi şekilde değerlendirilmesi çağrısında bulunuyor.” denildi.

Kararda, “Avrupa Birliği, Ukrayna halkı ve liderliğiyle sarsılmaz dayanışmasını ve Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları dahilinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğini bir kez daha beyan eder.” denilerek “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yasadışı, sebepsiz ve haksız saldırı savaşını ve Belarus rejiminin müdahalesini en güçlü şekilde kınadığını; Rusya ve kukla güçlerinin tüm düşmanlıkları, özellikle de Ukrayna’ya yönelik saldırıları durdurmasını talep ettiğini” yineledi.

AP milletvekilleri, yerleşim bölgeleri ve sivil altyapı ve Rusya’nın tüm silahlı kuvvetlerini, kukla güçlerini ve askeri teçhizatını Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş tüm topraklarından çekmesini, Ukraynalı sivillerin zorla sınır dışı edilmesini durdurmasını ve gözaltına alınan tüm Ukraynalıları serbest bırakmasını da talep etti.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Ukrayna’yı savunmak için canlarını veren askerlerin ailelerine ve sevenlerine en derin başsağlığı dileklerini ileterek ve Ukrayna’nın yaralılarının tedavi ve rehabilitasyonu için AB ve üye devletlerden sürekli ve artan destek çağrısında da bulundular.

AP ayrıca Rusya’nın “Ukrayna ve diğer komşu ülkelerin egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal etmeyi veya tehdit etmeyi sonsuza kadar durdurmasını” talep etti.

AP milletvekilleri, “Rusya’nın saldırganlığı, başta Moldova Cumhuriyeti olmak üzere AB’nin Doğu Ortaklığı üyesi tüm ülkelerin güvenliği ve ekonomisi üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğundan, Ukrayna ile sınırlı değildir.” dedi.

Rusya tazminat ödemelidir

Kararda ayrıca, Şubat ayı sonuna kadar onuncu AB yaptırım paketini kabul etme çağrısı da dahil olmak üzere, Rusya üzerinde daha fazla yaptırım baskısı yapılması gerektiğine işaret edilerek “Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB tarafından dondurulan Rus varlıklarına el konulmasına izin veren yasal rejimin tamamlanmasını talep ediyor. Daha sonra bu varlıklar ülkenin yeniden inşası ve savaş mağdurlarına tazminat ödenmesi için kullanılmalıdır.” dedi.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu, savaştan sonra Rusya’nın Ukrayna’nın restorasyonu için “ciddi tazminat” ödemek zorunda kalacağını vurguluyor.

Yeni jeopolitik ortamda Ukrayna’nın AB üyeliği konusunda müzakerelere başlanması gerektiği ayrıca vurgulanmaktadır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com