AB Konseyi, Ruslar için Şengen ülkelerine yönelik basitleştirilmiş vize rejimini askıya aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği Konseyi, enerji meseleleriyle ilgili olağanüstü toplantısının bir parçası olarak Cuma günü Prag’da alınan kararıyla Rusya ile vize rejiminin basitleştirilmesine ilişkin anlaşmayı askıya aldı.

Konsey tarafından yapılan açıklamada “Bugün Konsey, AB ile Rusya arasındaki vize rejiminin basitleştirilmesine ilişkin anlaşmanın geçerliliğini tamamen askıya alan bir karar aldı. Bu nedenle, vize yasasının genel kuralları Rusya vatandaşları için geçerli olacak.” denildi.

Zelenskiy: Ukrayna tahılı yüklü 102 gemiden 70’i Asya ve Afrika’ya gitti

Özellikle bu karar, vize ücretinin 35 Euro’dan 80 Euro’ya yükseltileceğini, ayrıca ek belgelerin sağlanmasının gerekli olacağını, vize işlem süresinin uzatılacağını ve çok girişli vize verilmesine ilişkin kuralların güçlendirileceğini öngörmektedir.

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Vit Rakushan karar hakkında “Vize kolaylaştırma anlaşması, ortak değerleri paylaştığımız güvenilir ortaklarımızın vatandaşları için AB’ye ayrıcalıklı erişim sağlıyor. Rusya, sivil halka yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılar da dahil olmak üzere, kışkırtılmamış ve haksız saldırganlık savaşıyla bu güveni yok etti ve uluslararası toplumun temel değerleri ayaklar altına aldı. Bugün karar, Rusya’nın eylemlerinin doğrudan bir sonucu ve Ukrayna’ya ve halkına olan sarsılmaz bağlılığımızın bir başka kanıtıdır.” şeklinde yorum yaptı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Kararın 9 Eylül 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanması, kabul edildiği gün yürürlüğe girmesi ve 12 Eylül 2022’den itibaren geçerli olması bekleniyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com