Ulusal Derecelendirme Ajansı Rurik, CreditWest Bank notunu yükseltti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ulusal Derecelendirme Ajansı Rurik, Ukrayna’daki Türk bankası CreditWest Bank’ın uzun vadeli kredi notunu ulusal derecelendirme ölçeğinde “uaAAA” yaparak yatırım kategorisinde “geliştirme aşamasında” olarak onayladı.

Rurik tarafından açıklanan olumlu faktörler şu şekilde oldu:

  • Yüksek düzeyde sahiplik desteği. Bankanın sermayesindeki %100 hissenin sahibi, çok profilli uluslararası şirket Altınbaş Holding.
  • Yüksek banka nakit oranları. 01.07.2022 tarihinden itibaren yüksek likit varlık cari yükümlülüklerinin kapsama seviyesi %122 (minimum %80 tavsiye edilir).
  • Müşterinin kredi portföyünün yeterli kalitesi. 1 Temmuz 2022 itibariyle, 1-6 sınıfı tüzel kişilere verilen krediler, müşterinin kredi portföyünün %75’ini oluşturuyordu.
  • Müşterilerin vadeli fonlarının önemli bir özgül ağırlığı (1 Temmuz 2022 itibariyle müşteri fon portföyünün %59’u). Bu da bankanın likidite riskine duyarlılığını azaltmaktadır.
  • Öz sermayeli varlıkların yeterli düzeyde korunması. 1 Temmuz 2022 itibarıyla aktiflerin ve özsermayeli kredi ve yatırım portföyünün kapsama düzeyi sırasıyla %25 ve %35 olmuştur.
  • Uluslararası finans kuruluşları ile işbirliği.
  • Kredi notunun belirlenmesi için gerekli bilgilerin ayrıntılı ve kapsamlı açıklamasına yansıyan bankanın yüksek düzeyde finansal şeffaflığı ve bilgi açıklığı.

Podolyak: Vadaturski’nin ölümü tesadüfi değil, önceden tasarlanmış bir cinayettir

Negatif faktörler:

  • Diğer Ukrayna bankacılık kurumları gibi, CreditWest Bank da Ukrayna’da bulunan genel siyasi, bölgesel ve makroekonomik risk kaynaklarının etkisine karşı oldukça hassastır. Rusya Federasyonu’nun 24 Şubat 2022’den itibaren Ukrayna’ya yönelik askeri saldırganlığının artması, finansal piyasalar ve bir bütün olarak ekonomi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve bu da bankanın performansını kötüleştirebilir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com