Ukrayna’nın narenciye ithalatı beş yılda iki katına çıktı. Türkiye lider.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın narenciye ithalatı son 5 yılda iki katına çıkarken, Ukraynalılar en çok mandalina alıyor. Bununla birlikte portakal, limon, greyfurt ve misket limonu ithalatı da arttı.

Ön tahminlere göre, bu yıl Ukrayna’ya narenciye ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre %1.5 artarak 392 bin tonu bulacak. Ukrayna tarım işletmeleri kulübüne göre, 5 yıl önceki göstergelerle karşılaştırıldığında, arz %53 arttı .

Maksimum narenciye geleneksel olarak Aralık ayında ithal edilir. Aralık ayında yıllık hacmin yaklaşık %30’u ülkeye ithal edilmektedir.

Yeni nesil ANKA jet İHA’lar Ukrayna’da üretilecek

Bu yıl mandalina toplam ithalatın % 43’ünü oluştururken, portakal %26 ve limon %18 pay almakta, greyfurt %10’unu, misket limon ise toplamın %1’ini oluşturmaktadır..

Turunçgillerin ana tedarikçileri aşağıdaki ülkelerdir:

  • Türkiye – %47;
  • Mısır – %21;
  • Çin – %7;
  • Güney Afrika – %5;
  • İspanya – %4.

Aynı zamanda Ukrayna bu yıl meyve, çilek ve kuruyemiş ihracatını da arttırdı. Ön tahminlere göre, yıl boyunca yurtdışına satışlar %13 artarak 177 bin tona ulaşacak. İhracat yapısında daha önce elma ve fındık hakim olurken artık çilek ve orman meyveleri ilk sırada yer almaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com