Ukraynalıların %90’ından fazlası Putin’e Hitler diyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Putin, Ukrayna'yı yok etme fikrinden vazgeçmedi

Razumkov Merkezi sosyoloji servisi tarafından yapılan ankete göre, katılan Ukraynalıların %94’ü Putin’in günümüzün Hitler’i olduğuna inanıyor.

23-30 Mart 2023 tarihleri arasında İlko Kuçeriv “Demokratik Girişimler” Vakfı ile ortaklaşa yürütülen bir anketin sonuçlarına göre Putin’in günümüzün Hitler’i olduğu ifadesine görüşüne Batı bölgeleri (%89.3 tamamen katılıyorum, %6.3 oldukça katılıyorum) derken, Merkez bölgelerde (%81.9 – tamamen, % 12.1 oldukça katılıyorum) şeklinde cevap verdi. Bu görüşü Güney’de %72.9 tamamen desteklerken, %21 oldukça destekliyor, Doğu’da ise bu oranlar %78.2 ve %13.9’dur.

Analistler, Ukrayna Savunma Kuvvetlerine verilen yüksek düzeyde desteğe ve Rusya’nın saldırı, işgal ve soykırım suçlarını kınamasına rağmen, bazı vatandaşların Rus etkisine karşı savunmasız kaldığını vurguluyor.

Özellikle, Mart 2023 itibariyle, yanıt verenlerin neredeyse %12’si Onur Devrimi’ni halkın haklı bir ayaklanması olarak görmüyor ve %11’i 2013-2014 olaylarına karşı tutumlarından emin değil.

Meydan’ı haklı bir halk ayaklanması olarak görmeyenlerin %17.4’ü barış için her türlü tavizin verilmesi gerektiğine inanıyor. Aynı zamanda Meydan’ı destekleyenler arasında da %3.3 gibi bir oran var.

Anket, özellikle Kiev-Peçerska Lavra’nın binaları için kira sözleşmesinin feshi ile ilgili olarak Ukrayna makamları ile UOC temsilcileri arasındaki ihtilaf sırasında gerçekleştirildi.

Mart 2023 itibariyle, her bölgede %50’den fazlası kilisenin faaliyetlerini Rus işgaline katkıda bulunan bir faktör olarak görürken, bölgeye bağlı olarak %18’e varan oran aynı fikirde değil.

Tüm bölgelerde yaşayanların büyük çoğunluğu Ukrayna’nın zaferine inanıyor (Doğu bölgesinde yaşayanların %83.5’i, Güney bölgesinde yaşayanların %91’i ve Batı ve Orta bölgelerde yaşayanların %96’sı).

Zafere inanmayanların çoğu Doğu’da (%9) ve Güney’de (%3).

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com