Ukraynalılar tarihin en küçük roketini yapıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı girişim Promin Aerospace benzersiz bir gelişme sundu: minyatür bir otofaj roketi.

Uçuş sırasında ,aynı anda bir roket gövdesi görevi gören katı bir yakıt çubuğunu yakan, otomatik aşamalı bir roket olduğuna dair bilgiler yayılmaya başladı.

Promin Aerospace teknik müdürü Vitaliy Yemets rokete dair paylaşımı Dubai’de Uluslararası Uzay Kongresi’nde sundu.

Geliştirici, 500 kg’dan daha ağır olmayan minyatür bir fırlatma aracının, 10 kg ağırlığa kadar nano ve pik uyduları yörüngeye fırlatabileceğini belirtti. Roketin ticari çekiciliği ise yüksek hareket kabiliyeti ve fırlatma kolaylığı ile birlikte bunu çok düşük bir maliyetle – 200.000 dolara kadar – gerçekleştirmesidir. Otofaj roketi, yakıt olarak ucuz polietilen veya diğer polimerleri kullanır.

Ukraynalı ressamların gözünden “Türkiye’nin Renkleri” sergisi açıldı.

Polietilen üzerinde bir otofaj roketi fikri, 90’lı yılların ortalarında, Dinyeper Ulusal Üniversitesi’nde okurken ve ders verirken Vitaliy Yemets tarafından icat edildi. Ancak neredeyse çeyrek asırdır bu roket fikri talep görmedi.

Bununla birlikte, bu yılın Mayıs ayında, Promin Aerospace, teknolojiyi startup öncesi aşamada test etmek için ilk 500.000 doları aldı. Zaporijstal’ın eski ortaklarında Andrey Ivanov tarafından kurulan QP Digital fonu, girişime yatırım yaptı.

Şu anda, dünyada Japon SS-250, 9.5 m’nin biraz üzerinde uzunluğu ve 52 cm çapıyla dünyanın en küçük roket olarak kabul ediliyor.Roket 2.6 ton ağırlığında. Japon medyası, boyutlarını bir telgraf direğinin boyutlarıyla karşılaştırıyor.

Ukrayna’da İnşaat patlaması mı var? Yeni binalarda daire fiyatları nasıl değişti?

Ukraynalı şirket başarılı olursa tarihteki en küçük yörünge roketini inşa etmiş olacak. Promin Aerospace CEO’su Mişa Rudominskiy‘e göre, bu durumda, girişim kesinlikle bir “tek boynuzlu at” olacak ve 1 milyar dolar değerine ulaşacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com