Ukrayna’da halihazırda kaç Türk şirketi faaliyet gösteriyor? Ekonomik sektörler ve bölgeler.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da halihazırda kaç Türk şirketi faaliyet gösteriyor? Ekonomik sektörler ve bölgeler.

Ukrayna ve Türkiye, 15 yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan bir serbest ticaret anlaşmasını nihayet imzaladı. YouControl analistleri, Ukrayna’da halihazırda kaç Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini, ekonominin hangi sektörlerinde ve hangi bölgelerde olduğunu araştırdı.

Son zamanlarda, Ukrayna ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının üzerinden 30 yıl geçti. Bu dönemde Türk işadamları Ukrayna’da 3,592 şirket açtı. Bunların %92’den fazlası hala Ukrayna pazarında aktif olarak faaliyette bulunuyor. 30 yılda 116 şirket piyasadan çıktı ve 142 şirket daha askıya alınma sürecinde. Toplamda, bu% 8’den azdır.

Ukrayna’da Türklerin faaliyette bulunduğu en popüler ekonomik faaliyet türleri

Türk işadamları en büyük ilgiyi, ekonomik faaliyet türü olarak toptan ve perakende ticaret bölümüne göstermekte. Şirketlerin büyük çoğunluğu burada yoğunlaşmış durumda ve kurucuları arasında Türk vatandaşlarının olduğu 1,305 tüzel kişilik var. Sanayi sektöründe ise 439 şirket bulunmakta.

Ukraynalılara göre Ukrayna’da rahat yaşam için olması gereken en düşük maaş seviyeleri (anket)

Türk iş dünyasının ilgi alanında üçüncü sırada 315 şirket ile bilgi ve telekomünikasyon sektöründen şirketler varken, 338 şirket nakliyat, 226 şirket ise depolama, posta ve kurye faaliyetlerinde bulunuyor.

Ukrayna’da coğrafi konum bazında Türk şirketlerinin dağılımı

Ukrayna’da Türk vatandaşları tarafından kayıtlı tüm şirketlerin neredeyse yarısı (%40,9) ikamet yeri olarak Kiev’i seçti. 1,469 şirket merkez olarak Kiev’de kayıtlı.

Odessa 569 şirket ve %15.8 payla ikinci sırada yer alırken; Lviv 243 şirket ve %6.8 payla üçüncü sırada bulunmakya.

Harkov’da 168 şirket Herson bölgesinde de 154 şirket kayıtlı.

YouControl analistlerine göre Türk iş dünyasının dağılımı, coğrafik olarak mantıklı seyretmekte. Başkent Kiev, en yüksek ticari faaliyet düzeyine ve dolayısıyla satın alma gücüne sahip ülkedeki en kalabalık metropol olduğu için en büyük ilgiyi gördü. Odessa bölgesi ve Herson bölgesi, bir kara sınırının olmaması ve Ukrayna’nın Türkiye’ye ihracatının (tahıl ve metaller) yapısında ana ihraç mallarının aktarılması için en büyük limanların bulunması nedeniyle önde gelmektedir. Lviv ve Harkov ise, AB pazarlarına (Ukrayna’nın ana ticaret ortağı) ve Rusya’ya (savaştan önce Ukrayna’nın ana ticaret ortağı) yakınlığı nedeniyle tipik bölgelerdir.

Ukrayna ve Türkiye arasında ne ticareti yapılıyor?

Şu anda, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret cirosu yılda 7.5 milyar dolar. Aynı zamanda, Ukrayna lehine bir ticaret dengesi bulunmaktadır. Ukrayna 4’ten fazla mal ve hizmet ihraç ediyor ve yılda 3 milyar dolar ithalat yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tahminlerine göre, imzalanan STA anlaşmasının önümüzdeki birkaç yıl içinde ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarması gerekiyor.

Polonya’daki Ukraynalı işçilerin sayısı üçte bir oranında arttı

Türkiye’den yapılan ithalat daha çeşitlidir ve daha az belirgin bir şekilde hammadde karakterine sahiptir. Yaklaşık %10’u nükleer reaktör, kazan ve makine ithalatıdır. Petrol ve yakıtlar (%7.5), demirli metaller (%7.4), kara taşıtları (%6.5), meyveler ve kuruyemişler (%6) şeklindedir. Ayrıca Ukrayna, Türkiye’den tekstil ürünleri (% 5.4), plastik ve polimerik malzemeler ve insansız hava araçları satın aldı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com