2010 yılından bu yana 4 milyon kişi Ukrayna’dan ayrıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu Kabine Başkanı Bakanı Dmitri Dubilet, göç istatistiklerinin analizini takiben verdiği demeçte vizesiz rejimin nihai olarak göç rakamları ve dengesi üzerinde önemli bir etkisi olmadığını belirtti.

Dubilet’in açıklamasına göre 2010’dan bu yana yaklaşık 4 milyon Ukraynalı geri dönüşü olmayan bir şekilde Ukrayna’yı terk etti ve bu da nüfusun neredeyse % 10’unu oluşturuyor. Dubilet’e göre, vizesiz seyahatin göç rakamları üzerinde önemli bir etkisi de bulunmamaktadır.

İnsanlar Rusya’ya (en azından resmi olarak) daha az ve Avrupa’ya daha fazla seyahat etmeye başladı. Ayrıca Ukrayna’dan göçün döngüsel olduğunu belirtiyor: Çoğu Ukraynalı yaz aylarında seyahat ediyor, ancak daha fazla insan anavatanlarına geri dönüyor.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, 2019’un başından bu yana, Ukrayna nüfusunun yaklaşık 200 bin kişi azaldığını ve 1 Ekim itibariyle 41.96 milyon kişi olduğu açıklanmıştı.

Bu yıl dahil Ocak-Eylül döneminde nüfus 193,170 kişi azaldı. Dokuz aylık sonuçlara göre ölüm oranları ise doğum oranı göstergelerini aştı: 100 ölüme karşılık 53 doğum oldu.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com