Ukrayna, Rusya topraklarına yapılan en büyük insansız hava aracı saldırılarından birini gerçekleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Sosyal ağlar

Ukrayna, insansız hava araçlarını kullanarak Rusya topraklarına geniş çaplı bir saldırı başlattı. Tataristan’da bulunan Rusya’nın üçüncü büyük petrol rafinerisi ve Şahed üretim tesisi hasar gördü.

Reuters haberine göre Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracı Salı günü cephe hattından yaklaşık 1,300 km uzakta günde yaklaşık 155,000 varil ham petrol işleyen Rusya’nın üçüncü büyük petrol rafinerisini vurdu. (tesisin konumu)

Olay yerinden çekilen görüntülerde dronun Taneco rafinerisindeki CDU-7 birincil petrol rafinerisi ünitesine çarptığı görülüyor.

Rusya haber ajansı RIA, yangının 20 dakika içinde söndürüldüğünü belirterek, üretimin kesintiye uğramadığını belirtti.

Etkilenen ünite tesisin toplam yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Rafineri, Rusya’nın rafinaj kapasitesinin yaklaşık %6.2’sine tekabül ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Brent petrol ise, Ukrayna’nın insansız hava aracı saldırılarına ilişkin endişeler ve Orta Doğu’da tırmanan çatışmaların ortasında Ekim ayından bu yana ilk kez varil başına 89 doların üzerine çıktı

Ukraynalı bir istihbarat kaynağı Kiev’de Reuters’e verdiği demeçte, Ukrayna’nın Rusya’nın petrol gelirlerini kesmek için Tataristan’daki büyük bir Rus petrol tesisini vurduğunu söyledi.

Başka bir Ukraynalı istihbarat kaynağı, Ukrayna yapımı dronların aynı zamanda uzun menzilli Şahed saldırı dronları üreten bir Rus tesisini de vurarak “önemli hasara” yol açtığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl Washington Post, Rusya’nın Yelabuga özel ekonomik bölgesindeki bir tesiste toplu insansız hava araçları ürettiğini bildirmişti.

Rafineri saldırıları

Reuters’in belirttiği gibi, son aylarda Ukrayna, dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olan Rusya’daki rafinerilere saldırmaya başladı ve bu da “Moskova’nın son derece kazançlı petrol ürünleri ticaretini olumsuz etkiledi.”

Reuters’in tahminlerine göre Rusya’daki petrol rafineri kapasitesinin yaklaşık %14’ü dron saldırılarıyla durduruldu.

Ukrayna, ya Rus askeri mekanizmasını bozmayı ya da 2023’te Kremlin’e yapılan dron saldırısında olduğu gibi, savaş gerçekliğini Rusya’nın tam kalbine döndürmeyi amaçlayan, Rusya’nın derinliklerine bir dizi yüksek profilli saldırı başlattı.

Ukraynalı kaynaklar, Rusya topraklarına drone saldırılarının planlanması ve gerçekleştirilmesinden kendilerinin sorumlu olduğunu iddia ediyor. ABD, Ukrayna’nın Rusya içindeki saldırılarını desteklemediğini defalarca dile getirdi.

2 Nisan saldırısı

RBC-Ukrayna’ya göre, 2 Nisan’da Tataristan’daki bir rafineriye düzenlenen gece saldırısı SBU ve Ana İstihbarat Müdürlüğü’nün ortak operasyonuydu. Uzun menzilli bir drone, Nizhnekamsk’taki bir rafinerinin ana petrol rafineri tesisine saldırarak yangına neden oldu.

Tataristan’daki rafinerinin yanı sıra Shahedov montaj fabrikası da hasar gördü .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com