Ukrayna, Rus vatandaşlarından “Sibirya” taburunu kuruyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde Rusları ve Rusya Federasyonu’ndaki etnik azınlıkların temsilcilerini içeren “Sibirya” taburu kuruldu. Gönüllüler Ukrayna ordusuna katılmak için neden Rusya’dan ayrıldıklarını açıklıyor

Bloomberg taburun Ukrayna ordusuna katılmak için üçüncü ülkelerden geçen düzinelerce Rus ve Rusya’daki etnik azınlığı bir araya getirdiğini söyledi.

Ajans, bu grubun özellikle Rusya’dan bağımsızlık istediklerini söyleyen ve Ukrayna’nın savaştaki zaferini bu hedefe ulaşma yolunda bir adım olarak gören Doğu Sibirya’daki Yakutlar ve Buryatları kapsadığını yazıyor.

Ukrayna’ya destek sözü veren Rus Özgürlük Lejyonu gibi gönüllü grupların aksine, askerlerin düzenli Ukrayna ordusunun bir parçası olduğunu ve yakında cepheye gönderilmeyi beklediklerini söyledi.

Batya çağrı işaretli Ukraynalı eğitmen ve komutan, tüm Rusların saldırgan ülkenin başkanı Vladimir Putin‘i desteklemediğini ve bazılarının Rus rejiminin çöküşü için savaşmak istediğini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Vargan çağrı işaretini taşıyan 29 yaşındaki Yakut, yaşadığı bölgenin özgür bir ülke olmasını istediğini söyledi. Elmas bakımından zengin olan Yakutya’da insanların çok yoksul yaşadığını ve yalnızca Putin’in yetkililerinin refaha kavuştuğunu belirtti.

29 yaşındaki Moskovalı mühendis Martin, Rusya’nın, ülkenin farklı yerlerindeki insanların “nasıl yaşayacaklarına kendileri karar verebilsinler” diye “çökmesi gereken” bir imparatorluk olduğuna inanıyor.

Yayında, Sibirya taburunun askerlerinin kapsamlı bir güvenlik kontrolünden geçirildiği ve ardından bir askeri sözleşme imzalandığı belirtiliyor.

60 kişilik taburun tamamı gönüllülerden oluşuyor ve hiçbiri Rus savaş esirlerinden alınmamış. Ukraynalı bir askeri sözcü gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna ordusunun daha fazla Rus’un saflarına katılmasını teşvik etmek amacıyla bir yıla kadar sürebilecek geçmiş kontrollerini hızlandırmayı planladığını söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com