Ukrayna gıda tahılının yüzde 90’ını ihraç etti; kendi ihtiyacı için yeterli tahıl bulamayabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da kontrolsüz ihracat nedeniyle, çeşitli ekmek çeşitlerini üretmek için kullanılan gıda tahıllarının %90’ından fazlası yurtdışına ihraç edildi.

Growford Enstitüsü siyasi ve ekonomi analisti Valeriy Kloçok, 2021’de Ukrayna Tarım Bakanlığı’nın 100 milyon tonun üzerine çıkan rekor bir hasat kaydettiğini belirtti. Ayrıca bakanlık temsilcileri, tarım ürünlerinin 28 milyar dolar değeri ile tüm Ukrayna ihracatının %41’ini oluşturduğunu bildirdi. Bu rakam ise 2020 yılından %25 daha fazla.

Ukraynalı vekiller parlamentoda Ukrayna’ya yardım eden ülkelerin bayraklarını açtılar

Tarımsal ihracatın en büyük kısmını ise 16 milyar dolar ile toplam tarımsal ihracatın % 56’sını oluşturan tahıllardır. Kloçok, “Ayrıca, kontrolsüz ihracat nedeniyle farklı ekmek çeşitlerini pişirmek için kullanılan gıda tahıllarının %90’ından fazlasının yurtdışına ihraç edildiğini belirten tarım birlikleri temsilcileri tarafından yapılmış bir dizi açıklama var” dedi.

Uzman ayrıca, un satın alma ihtiyacı oluştuğunda, fiyatlardaki mevsimsel artışla karşı karşıya kalınabileceğini ve her bahar aylarında un fiyatlarının artışına dikkat çekerek, un üretiminde kullanılan “doğalgaz” kaynaklı fiyat artışlarının da yansımasını düşünmek gerektiğini vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com