Ukrayna artık NATO’da yol haritası istemiyor, sadece üyelik gerekli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina’ya göre, savaşın altı buçuk yıl sonrasında 24 Şubat itibariyle koşulların değişmesiyle, daha önce olduğu gibi üyelik eylem planına ilişkin olası bir NATO kararı artık Ukrayna için aynı öneme sahip değil. Yalnızca üyeliğin kendisi önemli.

Bunu Avrupa Gerçeği ile yaptığı bir röportajda, Finlandiya ve İsveç’in neredeyse bir MAP (Membership Action Plan: Üyelik Eylem Planı) olmadan NATO üyesi haline gelmesinden sonra Ukrayna’nın bununla ilgilenip ilgilenmediği sorulduğunda cevaplayan Stenişina “Ukrayna’ya 24 Şubat’tan önce bir MAP teklif edilseydi, bu karardan çok memnun olurduk, mutlu olurduk ve Anayasamızın gereklerini yerine getirdiğimizi görürdük. Bugün, NATO içinde bir MAP önerisi, 2008’deki Bükreş zirvesinin kararıyla eş değer olacak.” dedi.

Scholz: Almanya Ukrayna’yı gerektiği sürece destekleyecek

Ona göre, Ukrayna güvenlik ve savunma sektörünün ve diğer yapıların NATO standartlarına uygunluğunun bir analizi, Ukrayna’nın İttifak’ın birçok uygulamasını fiilen uyguladığını gösterdi. Buna ek olarak, Ukrayna ordusu artık NATO’nun askeri müttefiklerinin sahip olmadığı benzersiz bir savaş deneyimi kazanıyor.

Yani sadece üyelik mi? Evet, sadece üyelik,” diye yanıtladı Olga Stefanişina.

Er ya da geç Ukrayna’nın kesinlikle NATO üyesi olacağını belirten Stefanişina “eğer NATO böyle bir fırsat penceresi oluşana kadar yerinde kalırsa.” diye de vurguladı.

Ayrıca, Kremlin ile müzakere olasılığının hala çok uzak olduğu ve bu konuların gündeme gelip gelmeyeceğinin bilinmediği gözönüne alındığında, Rusya’nın Ukrayna’nın NATO’ya katılımına yönelik itirazlarını şu an için ciddi bir şekilde tartışmanın bir anlamı olmadığını da kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com