Ukrayna vatandaşlığını almak isteyenler için anayasa, tarih ve Ukraynaca yeterlilik sınavları başlatıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalılara belge vermek için mobil noktalar Türkiye dahil üç ülkede daha başlatılacak

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada, Ukrayna vatandaşlığı kazanmanın bir koşulu olarak Ukrayna Anayasası’nın temelleri, Ukrayna tarihi ve devlet dilindeki yeterlilik düzeyinin tespitine dair sınavların başlatılmasına karar verdi.

7606 sayılı yasa tasarısı genel kurulda 281 milletvekili tarafından desteklendi.

Yasa taslağı, yabancıların/vatansız kişilerin Ukrayna vatandaşlığına kabul edilme koşullarının, Ukrayna Anayasası, Ukrayna tarihine ait temel bilgiler ve devlet diline hakimiyet ile bu konularda zorunlu sınavlardan geçme olduğunu şart koşuyor.

Mevzuatta önerilen değişikliğe göre, Ukrayna vatandaşlığı elde etmek isteyen bir yabancı/vatansız kişi, vatandaşlık kazanması durumunda Ukrayna Anayasasının temelleri, Ukrayna tarihi ile ilgili sınavları geçeceğini taahhüt ettiğine dair yazılı bir beyan sunar. Devlet dilinde yeterlilik düzeyi ve iki yıl içinde bu tür sınavlardan geçildiğine dair belgeler sağlar.

Aynı zamanda, yasa taslağı, Ukrayna için üstün niteliklere sahip olan, Ukrayna için devlet çıkarına sahip olan, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde bir sözleşme kapsamında askerlik hizmeti yapan kişiler için vatandaşlık elde etmek için özel koşullar getirmeyi önermektedir..Bu tür kişilerin, Ukrayna vatandaşlığına kabul edildiği andan itibaren iki yıl içinde Anayasanın temelleri, Ukrayna tarihi ve devlet diline hakimiyet düzeyi ile ilgili sınavları geçmeleri gerekecektir.

Kanun taslağı, sınavlara girme ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin vatandaşlığın kaybedilmesine sebep olduğunu da düzenlemektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com