Savaş sonrası Polonya’ya geçen Ukraynalıların üçte biri ülkede kalmayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Savaş sonrası Polonya'ya geçen Ukraynalıların üçte biri ülkede kalmayı planlıyor

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı saldırganlığının başlamasının ardından Polonya’ya sığınmak zorunda kalan Ukraynalıların yaklaşık üçte biri (%30), bu ülkede daha uzun süre kalmayı planlıyor.

EWL Göç Platformu, EWL İşgücü Piyasası Destek Fonu ve Varşova Üniversitesi Doğu Avrupa Çalışmaları Merkezi tarafından ortaklaşa yürütülen bir çalışmaya göre; “Polonya’da daha uzun süre kalmayı planlıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların %30’u olumlu yanıt verdi. Aynı zamanda, ankete katılanların %58’i Ukrayna’ya dönmeyi planladıklarını, %12’si ise Polonya’dan üçüncü bir ülke için ayrılmayı planladıklarını vurguladı.

Ulusal Derecelendirme Ajansı Rurik, CreditWest Bank notunu yükseltti

Polonya’ya 24 Şubat’tan sonra gelen katılımcıların çoğunluğu (%61) yüksek eğitime sahiptir. Ankete katılanların büyük çoğunluğu (%82) daha önce Polonya’da çalışmamıştı. Aynı zamanda, ankete katılanların çoğunluğu (%63) daha önce Polonya Cumhuriyeti’nde çalışmak için plan yaptığını belirtti.

Ankete katılanların çoğunluğu (%56) savaşın bitiminden sonra en kısa sürede Ukrayna’ya döneceklerini, %24’ü Polonya’da bir veya daha fazla yıl kalacaklarını ve %7’si asla Ukrayna’ya geri dönmeyeceklerini belirtti.

Ankete göre, genel olarak, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı tam ölçekli savaşının başlamasından sonra gelen kadınların (% 90’dan fazla) yaş ortalaması 38 oldu. Ülkeye gelenler ise ağırlıklı olarak Ukrayna’nın kuzey (%36) ve orta (%24) bölgelerinden.

Kadınların çoğunluğu Polonya’ya tek çocuklu (%37) veya çocuksuz (%37) olarak Ukrayna’dan geldi.

EWL Group yönetim kurulu başkanı Andrzej Korkus’a göre, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik kapsamlı saldırganlığının ardından, Polonya’daki Ukraynalı göçmenlerin profili de önemli ölçüde değişti. Daha önce sadece işçi göçmenleri Polonya’ya gelirken, Şubat ayının sonundan beri savaştan kaçan insanlar ülkeye geliyor.

Yayınlanan raporda “Anket, Ukrayna’dan gelen mültecilerin öncelikle iyi eğitimli olduklarını, yabancı dilleri konuştuklarını ve çeşitli meslekleri icra ettiklerini gösterdi. Bunlar çoğunlukla, hizmet ve ticaret sektörlerinde çoğunluğu yüksek nitelikli uzmanlar, öğretmenler ve işçilerden oluşan kadınlardır.” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Polonya’daki çalışma, 23 Mart – 3 Nisan 2022 tarihleri arasında, Ukrayna’daki savaştan kaçan 400 yetişkin (18 yaş üstü) üzerinde tablet kullanımıyla (CAPI) kişisel görüşmeler yöntemiyle gerçekleştirildi. Araştırma Varşova ve Krakow şehirlerinde yapıldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com