Rusya’da “tahıl anlaşmasına” olası bir geri dönüş için şartlarını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya'da "tahıl anlaşmasına" olası bir geri dönüş için şartlarını açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, önce “tahıl anlaşmasının” askıya alınmasının şartlarını öğrenmeyi ve bundan sonra daha ileri adımları tartışmaya başlamayı planlıyor.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko Rusya’nın anlaşmaya geri dönme olasılığına ilişkin bir soruya yanıt olarak, “Önce koşulları öğrenmeniz gerekiyor, ancak bundan sonra atılacak adımlar hakkında konuşabilirsiniz” dedi.

Ona göre Rusya, yakın gelecekte bir “tahıl anlaşması” konusunda Türk tarafıyla temaslara güveniyor.

29 Ekim Cumartesi günü Rusya’nın iddiaya göre “Ukrayna’nın Karadeniz Filosu gemilerine İHA’lar kullanarak saldırısı” nedeniyle tahıl anlaşmasından çekildiğini açıklamıştı.

Rusya’nın savaştaki asker kayıpları 70 bin kişiyi aştı

Daha sonra Türk Savunma Bakanlığı, Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilme kararı nedeniyle Karadeniz üzerinden Ukrayna gıda ihracatının geçici olarak askıya alındığını söyledi.

İstanbul’daki ortak koordinasyon merkezi, 31 Ekim için Ukrayna tahıllı gemilerin hareket planı üzerinde anlaştı ve ayrıca birkaç düzine geminin denetlenmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Dün, 30 Ekim, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler, tahıl girişimi çerçevesinde gemilerin hareketi için bir plan üzerinde anlaştılar.

Böylece taraflar, 31 Ekim’de Türk sularında 16 gemi için trafik planını onayladılar.

Ukrayna, Türkiye, Rusya ve BM temsilcilerinin çalıştığı İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi’ne göre, sadece seyir halinde olan 40 geminin denetimi konusunda da anlaşma sağlandı.

Aynı zamanda, Rus heyeti bu planlar hakkında basitçe bilgilendirildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com