Rusya, Suriye’yi Kırım üzerinden ihraç ettiği çalıntı Ukrayna buğdayıyla doldurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Düşük profilli ABD yaptırımlı gemi filosunu kullanan Suriye, bu yıl iki ülke arasındaki artan ekonomik işbirliğinin bir işareti olarak Rusya’nın ilhak ettiği Karadeniz’deki Ukrayna yarımadası Kırım’dan buğday ithalatını önemli ölçüde artırdı.

Reuters yayınlanan haberde Refinitiv verilerine göre, Kırım’ın Karadeniz’deki Sivastopol limanından Suriye’ye yapılan buğday sevkiyatı bu yıl 17 kat artarak 500,000 tonun biraz üzerine çıktı ve ülkenin toplam tahıl ithalatının neredeyse üçte birini oluşturuyor.

Yaptırımlar, Suriye ve Rusya’nın konvansiyonel deniz taşımacılığı ve deniz sigortası yoluyla ticaret yapmasını zorlaştırdığından, iki ülke tahıl taşımak için giderek artan bir şekilde kendi gemilerine bel bağlıyor; buna Washington tarafından uygulanan yaptırımlara tabi üç Suriye gemisi de dahil.

Yayın, Rusya’nın hala Ukrayna’nın tarım bölgelerinin bir kısmını – Herson ve Zaporoje oblastları – kontrol ettiğini hatırlatıyor.

Reuters, “Hem Ukrayna hem de Rusya tarafından görevlendirilen yetkililer, tahılın bir kısmının işgal altındaki Zaporoje’den alınarak Kırım üzerinden ihraç edildiği konusunda hemfikir. Ukrayna, tahılın işgalciler tarafından çalındığını söylese de Rusya bu suçlamayı reddediyor.” diye yazıyor.

Ukrzaliznytsia, Kiev’den Kişinev’e giden başka bir treni daha sefere koydu

Ukrayna, Sivastopol’dan geçen tahılın en azından bir kısmının Rus işgalinden sonra Ukrayna topraklarından çıkarıldığını söylüyor. Suriye’ye yapılan sevkiyatları takip eden Beyrut’taki Ukrayna Büyükelçiliği, Rus işgalinden bu yana Suriye’ye yağmalanmış 500,000 ton Ukrayna tahılının ulaştığını tahmin ediyor.

Büyükelçilik, Ukrayna makamlarının tahıl hırsızlığıyla ilgili bu hesaplama ve iddialarının işgal altındaki topraklardaki tarla ve silo sahiplerinden alınan bilgilere, kamyonların limanlara hareketine ilişkin uydu verilerine ve gemilerin izlenmesine dayandığını söyledi.

Zaporoje bölgesinin Rus işgali altındaki bölümünün Moskova tarafından atanan valisi Yevgeniy Balitskiy, Haziran ayında Kırım limanlarının Zaporoje’den tahıl ihraç etmek için kullanıldığını söyledi.

Reuters’in bildirdiğine göre, mevcut savaştan önce Suriye, Rusya yarımadanın kontrolünü ele geçirdikten sonra Kırım’dan tahıl ithal ediyordu.

Refinitiv verilerine göre Suriye, 2021’in tamamı için yaklaşık 28.2 bin tona kıyasla bu yıl Kasım ayı sonuna kadar Sivastopol’dan yaklaşık 501.8 bin ton buğday ithal etti.

Liman operatörleri tarafından sağlanan liman denetim raporlarından derlenen verilere göre, kargolar Mayıs ayından itibaren arttı ve aylık en yüksek sevkiyat 78,600 ton ile Ekim ayında gerçekleşti.

Suriye, deniz yoluyla mal taşımacılığı için olağan ihale ve kiralama sürecinden kaçınan hükümetler arası anlaşmalar yoluyla gıda teslimi için kendi kargo gemilerinden oluşan bir filoya veya Rus bandıralı gemilere giderek daha fazla güveniyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Buğday kargoları genellikle üç Suriye gemisiyle Suriye’nin Lazkiye ve Tartus limanlarına taşınmaktadır.

Batı’nın Suriye ve Rusya’ya yönelik yaptırımları gıda için resmi olarak geçerli değil, ancak kısmen bazı tahıl tüccarlarının özellikle mali kısıtlamalar nedeniyle onlarla iş yapmasını zorlaştırdığı için pratikte bu tür ticareti zorlaştırabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com