Pentagon: ABD Ukrayna’da askeri-endüstriyel üs kurmayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: URA.RU

Uzmanlar, projenin uygulanmasının, NATO’ya giriş zamanına bakılmaksızın Ukrayna’ya Batı’nın silah tedarikinden daha fazla özerklik ve bağımsızlık sağlayacağını belirtti.

ABD Savunma Tedarik ve Destekten Sorumlu Bakan Yardımcısı William LaPlante, ComDef 2023 konferansında Pentagon’un askeri üretimi hızla artırmak için Ukrayna’da bir sanayi üssü oluşturmayı planladığını söyledi.

Breaking Defense tarafından verilen bilgiye göre Amerikalı yetkili, “Ukrayna’yı restore etme veya bir sanayi üssü oluşturma yönünde ilerlemeye başlıyoruz. Bu konu üzerinde çok çalışıyoruz” dedi.

Laplante, iki hafta boyunca Brüksel’deki Ukrayna Savunma Sözleşme Grubu toplantısına katıldığını, burada bakanlara ve üst düzey yetkililere Ukrayna’nın sanayi üssü ve tedarikiyle ilgili sorunları ortaklaşa ele almaya yönelik küresel çabalar hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bakan Yardımcısı, Amerikalı uzmanların Ukrayna topraklarında kişisel olarak bulunmaması nedeniyle bu süreçte bazı zorluklara da dikkat çekerek “Lojistik gerçekten önemli, destek gerçekten önemli. Ve biz bunu şimdi Ukraynalılarla birlikte yapıyoruz ve çok şey öğreniyoruz, çünkü ABD vatandaşlarını, ekipmanı çalışır durumda tutmak için ülkeye gönderemediğinizde bunu yapmak zorundasınız. Bunu telekonferanslar aracılığıyla gerçekleştiriyoruz,” diye açıkladı.

Savunma Bakan Yardımcısı Justin McFarlin‘e göre, Ukrayna’nın sanayi üssünü inşa etme çabaları, 3D baskı teknolojisini kullanarak parça üretme ve personel eğitimi desteğiyle başlayacak.

Uzmanlar ise yerli üretimin artırılmasının amacının Ukrayna’nın Batı kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmak olduğuna inanıyor ancak bu süreç hızlı olmayacak.

Analist Joshua Huminski, “Ukrayna lojistik açıdan daha fazla kendine yeterlilik gösterecek ve dolayısıyla daha az dış desteğe ihtiyaç duyacak. Bu aynı zamanda Ukrayna’nın NATO’ya katılım zamanlamasına bakılmaksızın daha fazla özerk güvenlik elde etme çabalarına da katkıda bulunacak” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com