Johnson NATO’yu Ukrayna konusunda eleştirdi: “Belirsizliğimiz Putin’i işgal etmeye itti”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Johnson NATO'yu Ukrayna konusunda eleştirdi: "Belirsizliğimiz Putin'i işgal etmeye itti"

Boris Johnson, NATO’yu Ukrayna konusunda kararlı olmadığı için eleştirdi ve Batı’yı ülkeyi bir an önce İttifaka entegre etmeye çağırdı.

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde Ukrayna ile ilgili alınan kararı eleştirdi. İttifak’ın daha kararlı olması ve Kiev’i kendisine alması gerektiğini vurguladı. Çünkü Ukrayna, Rusya’nın başlattığı ve 500 günden fazla süredir devam eden topyekun savaşın bedelini ağır ödüyor.

Johnson, Daily Mail için yazdığı köşe yazısında “Güçlü olmaları gerekiyordu. NATO’nun özü budur. Vladimir Putin‘den hiçbir şekilde korkmadıklarını göstermeleri gerekiyordu. NATO ülkelerinin Ukrayna’nın büyük fedakarlığını ve bunun kendisine dayattığı yükümlülükleri kabul ettiğini göstermeleri gerekiyordu, Batı’da bize, bir cevap bulmaları gerekiyordu. 500 günden fazla süredir Ukraynalılar, kışkırtmadıkları bir savaşta Rus saldırısına direniyorlar.” dedi.

Boris Johnson, NATO liderlerinin, tarihin en başarılı askeri ittifakı olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün temel ilkesine olan inançlarını hiç şüphesiz göstermeleri gerektiğini vurguladı.

İngiltere’nin eski Başbakanı, “Hiçbir ülke NATO üyeliğine hazır olduğunu göstermek için Ukrayna’dan daha fazla çaba sarf etmedi veya göstermedi. Hiçbir silahlı kuvvet NATO silahlarını kullanmakta daha zorlu ve etkili değil. Artık hiçbir ülkenin NATO üyeliğine ihtiyacı yok” dedi.

Boris Johnson ayrıca, “Vilnius zirvesinin sonuçlarının, NATO’nun 2008’deki Bükreş kararlarından daha sert veya daha ikna edici olmadığını” vurgulayarak “Başkan Zelenskiy’nin ilk başta hayal kırıklığını gizlemekte zorlanması şaşırtıcı değil.” dedi.

Ona göre Putin’i Ukrayna’yı işgal etmeye iten şey Batı’nın kararsızlığı oldu.

Johnson “Müttefikler ne zaman uzlaşacak? Koşullar ne zaman karşılanacak? Bükreş Kararlarına göre, Müttefikler tüm bunlar üzerinde 15 yıl önce anlaştılar! Son 20 yıldır Putin’le uğraşmamızın dersini ne zaman alacağız? Onu işgal etmeye iten bizim belirsizliğimizdir.” diye özetledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com