Herson bölgesinde Ukrayna mobil iletişimi tamamen durdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna numarasını isminize nasıl kaydedebilirsiniz?

Ukrayna Devlet Özel İletişim Servisi, Herson bölgesinde, Rus ordusu tarafından yapılan engellemeler sonucunda Ukraynalı mobil operatörlerin çalışmalarını ve internet erişimini eski haline getirmenin yakın bir gelecekte mümkün olmayacağını belirtti.

Yapılan açıklamada “Maalesef ilgili teçhizat, işgal rejiminin ve Rus ordusunun tam kontrolü altında olduğundan, bölgede iletişimi yeniden sağlamak büyük olasılıkla yakın bir gelecekte mümkün olmayacak. Bu, Ukrayna vatandaşlarını mahrum bırakmaya yönelik ilk girişim değil. Kendilerini, akrabalarıyla iletişim kurma, ambulans veya kurtarma ekipleri çağırma, savaşın gidişatı ve ülkedeki durum hakkında doğru bilgi almalarını engellerken, diğer yandan hoparlörlerden sahte Rus propagandası yapmaktalar. Saldırgan ülke, görünüşe göre, alternatif bilgi kaynakları olmadan, Ukraynalıların düşman propagandasına inanmaya başlayacağını düşünüyor” dedi.

AB’ye kaçak yollardan gitmek isteyen bir Türk vatandaşı yakalandı

Devlet Özel İletişim Servisi, işgalcilerin bu tür eylemlerinin Rus ordusunun acizliği ile ilgili olabileceğini, Rus ordusunun kayıplara maruz kaldığını ve Ukrayna ordusunun karşı saldırı eylemlerini engelleyemediğini, çünkü Rus ordusunun Ukrayna ordusunun başarılarının rapor edilmesinden korktuğunu belirtiyor. Ukrayna ordusu direnişi artıracak ve bölgedeki partizanların çalışmalarını yoğunlaştıracak.

Açıklamada, “Aynı zamanda, Ukraynalı kullanıcıların, tamamen düşman istihbarat servisleri tarafından kontrol edilen Rus internet ağlarına ve mobil operatörlere bağlanmaya yönelik gelecekteki girişimlerini de dışlamıyoruz” denildi.

Raporda ayrıca, Ukraynalıların Rus ağlarına ve operatöre bağlanmasının uluslararası hukukun büyük bir ihlali olacağı belirtiliyor. Bu durumda Ukrayna, işgalcilerin yasa dışı eylemlerinin durdurulması için uluslararası kuruluşlara başvuracaktır.

Buna ek olarak, Devlet Özel İletişim Servisi, telefonu Rus ağlarında kullanan vatandaşların maksimum güvenlik önlemlerine uymasını tavsiye etmektedir.

Geçici olarak işgal edilen Herson’da, Ukraynalı operatörlerin bağlantısı kesildi ve Ruslar, pasaportla Rus operatörlerinin SIM kartlarını Ukraynalılara derhal satmaya başladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com