Forbes: Tarihin en pahalı füze saldırılarından biri: Rusya, Ukrayna’yı bombalamak için 16 milyar dolar harcadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'daki savaş ne zaman sona erecek: Putin, Zelenskiy ve Batılı liderler ne diyor?

Rusya, savaşın 13 ayı boyunca Ukrayna’ya yaklaşık 4,800 füze fırlattı ve şu anda uzun menzilli füze sıkıntısı çekiyor. Ukrayna’nın bombalanması, Irak ve Suriye’nin bombalanmasından çok daha maliyetli oldu.

Forbes Ukrayna, tam ölçekli işgal sırasında Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı toplam maliyeti yaklaşık 16 milyar dolar olan çeşitli menzillerde 4,750 füze kullandığını belirtti. Ukrayna’nın bombalanmasının modern tarihin en pahalı füze saldırılarından biri olduğu belirtildi.

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre içinde, değeri 12.5 milyar dolar olan 2,475 uzun menzilli füze ve 3.5 milyar dolar değerindeki yaklaşık 2,300 kısa menzilli füze ateşlendi.

Karşılaştırma için, 2003’te Irak’ın bombalanması ABD’ye yaklaşık 1 milyar dolara mal oldu. Washington, 1991’de Çöl Fırtınası Operasyonu sırasında Irak’a füze saldırısı yapmak için neredeyse aynı tutarı harcadı.

ABD, Suriye ve Irak’ta İŞİD’e karşı mücadelede füze ve hava saldırıları için günde yaklaşık 10 milyon dolar harcadı. Bu, Rusya Federasyonu’nun ortalama harcamasından dört kat daha az.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri’ne göre, savaşın başlangıcından bu yana Rusya Federasyonu neredeyse tüm Kalibr ve Kh555/101 füzelerini kullandı. 3 Ocak itibariyle Rusya Federasyonu’nda sadece 59 Kalibr füzesi kaldı.

Ayrıca, büyük savaşın 13 ayı boyunca Rus Kh555/101 füzelerinin stoğu neredeyse %90 oranında azaldı. Yerli mühimmat üretimi, ayda yaklaşık 50 uzun menzilli füze üreten Rusya Federasyonu’nun ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Muhtemelen Ukrayna bölgelerinin bombardıman yoğunluğunun azalmasının nedeni bu oldu.

Bununla birlikte, Rusya’nın hala 200 km mesafeye kadar vuran ve cephe hattındaki şehirleri yok eden S-300 tipi binlerce kısa menzilli füzesi var.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com