ABD, Ukrayna’yı uyardı: Rusya’nın tam kapsamlı işgal saldırısı 48 saat içinde başlayabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD, Ukrayna makamlarını Rusya’nın önümüzdeki 48 saat içinde Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal etmeye hazırlandığı konusunda uyardı.

Newsweek dergisinde çıkan haberde Amerikan istihbaratına atıfta bulunuldu.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bugünkü toplantısına katılan bir kaynak, Beyaz Saray’ın değerlendirmelerinde “inanılmaz derecede karamsar” olduğunu söyledi.

Uyarıya ilişkin bilgiler CNN tarafından doğrulandı. Kaynaklarından üçüne göre, mesaj bu sabah iletildi. ABD’nin NATO müttefikleri de benzer istihbarat aldı. Aynı zamanda, içeriden bir kaynak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in ne yapacağını “kimsenin kesin olarak bilmediğini” vurguladı.

Dünya’daki ülkelerden Ukrayna’ya destek mesajları

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘e yakın bir kaynak Newsweek’e böyle bir uyarının alındığını doğruladı, ancak bunun benzeri “Kiev’e bir ay içinde üçüncü kez yaklaşmakta olan büyük ölçekli askeri harekata hazırlanması tavsiye edildiğini” hatırlattı.

Newsweek kaynaklarına göre Rus harekatı kara harekatı ile sınırlı kalmayacak, hava saldırıları ve seyir füzesi saldırılarını içerecek.

Kaynaklardan biri yayına verdiği demeçte, işgalin yalnızca ABD istihbaratına göre Pazartesi günü ek Rus birliklerinin gönderildiği Donetsk ve Lugansk bölgelerinin geçici olarak işgal edilen bölgelerinden bir saldırıyı değil, aynı zamanda Belarus’tan Kiev’e karşı büyük bir saldırıyı da içereceğini söyledi.

Newsweek’e göre, bu sabah Rusya, muhtemelen keşif amacıyla Ukrayna üzerinde kısa bir uçuş yaparak Ukrayna hava sahasını ihlal etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com