10 yıl içinde Ukrayna’nın nüfusu 30 milyon kişiye düşebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Demografi ve Sosyal Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan bir demografa göre Ukrayna’nın nüfusu önümüzdeki 10 yılda 20 milyona kadar düşebilir. Bu miktar ülkenin normal şekilde işlemesine ve gelişmesine olanak sağlayacaktır. Ancak bu sadece belirli koşullar altında başarılabilir.

Ukrayna’nın Demograf Aleksey Poznyak RBC-Ukrayna (Styler projesi) ile yapılan bir röportajda Ukrayna’nın nüfusu büyük ihtimalle 30 milyona yaklaşacak. Bu da etkili bir göç politikasının olması şartıyla. O zaman bu düzeyde aşağı yukarı istikrar sağlamak mümkün olacak” dedi.

Poznyak’a göre bu “aşağı yukarı normal” bir senaryo, çünkü 30 milyon “nüfusun azalması değil, hâlâ bölgenin gelişiminin yeterli düzeyde tutulabileceği düzey. Ayrıca saldırgan devletle sınırı olan bazı bölgelerimiz hala huzursuz kalacak ve çok kalabalık olmayacak” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Demograf elbette ülkenin doğusunda da belli bir nüfus miktarının korunması gerektiğini söylüyor. Ancak şunu belirtiyor: Bu bölgelerin yüksek nüfus yoğunluğu bölge sakinleri için son derece tehlikeli olabilir.

Uzman, “Buna göre bu koşullar altında tüm bölgelerde yaşanabilirliğin sağlanması için 30 milyon insan yeterli olacaktır” dedi.

Poznyak ayrıca devletin işleyişi için kritik öneme sahip olabilecek minimum nüfus sayısını “Sanırım 20 milyon. Bu zaten oldukça kritik bir seviye olacak” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com