Getmantsev: Ukrayna vergileri düşürmeye hazır ama bir şart var!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rada’nın finans komitesi başkanı Danyel Getmantsev, Ukrayna’nın bütçesinin Avrupa’nın en düşük bütçesi olduğunu, çünkü en büyük gölge ekonomiye sahip olduğunu bunun nedeninin de, GSYİH’nın vergilendirme yoluyla yetersiz yeniden dağıtılması süreçleri olduğunu belirtti.

Glavkom ile yaptığı bir röportajda konuşan Getmantsev, Ukrayna’da 11.3 milyon emekliyi destekleyen 9 milyon işçiden yalnızca 4 milyonunun zorunlu devlet sosyal güvence katkı payını ödediğini açıkladı .

Milletvekili “Vergi daireleri 10 yıldır 5 milyondan fazla çalışma çağındaki nüfusu görmedi. Yani vergi makamlarına göre hiç gelir elde etmiyorlar.” dedi

Aynı zamanda, Danyel Getmantsev, Ukrayna yollarında çok sayıda “pahalı araba” görülebileceği gerçeğine dikkat çekti. Ona göre bu, nüfusun bir kısmının refah seviyesini gösterir. Bununla birlikte, diğer kısım – doktorlar, öğretmenler, emekliler, polisler – hayatta kalmanın eşiğindedir.

Böyle bir tablonun Ukrayna’da rahatlıkla görülebildiğini, bunun ise milli gelirin gölge ekonomi nedeniyle yeniden dağıtımın olması gerektiği gibi işlemediğini göstermektedir.

Sonuçta, gelir elde edenler, sosyal alanın, yolların ve savunmanın bakımı için gelirlerinden dürüst bir pay ödemeyi reddediyorlar. Bu, özellikle savaş halindeki bir devlet için sahtekârca bir tutum olup, yanlıştır.

Gestmansev uzun zamandır yetkililerin vergi kaçırdığını ve işlerin vergiden kaçarak eksik eksik gösterildiğini kaydetti.

“Bu iki süreç aynı ekonomik yapıya sahip. Nihayetinde tüm bunlar topluma yönelik bir suç. Ve bugünkü sorun, devlette olduğu kadar, adil vergiler ödemesi gereken iş dünyasında da var. Üstelik Ukrayna’da vergiler Avrupa’nın en yükseği değil,” diye not eden Finans Komitesi Başkanı Danyel Getmantsev, yetkililerin vergilendirmeyi azaltmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Bununla birlikte, ekonominin yarısı gölgede iken vergileri azaltmanın emeklilerden, öğretmenlerden ve doktorlardan para çalmak anlamına geldiğini de vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com