Ukrayna polisi, sahte evlilik ve çalışma izni ile oturum alan bir grubu ifşa etti (foto-video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kolluk kuvvetleri, yabancılara hayali evlilikler ve sahte istihdam yoluyla Ukrayna’da oturum hakkı alan organize bir suç grubunun yasadışı faaliyetlerini durdurdu. Grubun bu şekilde iki yüzden fazla yabancı vatandaş için Ukrayna’da oturum hakkı aldığı tespit edilmişti.

Suç örgütü üyelerinin yasadışı faaliyetlerinin belgelendirilmesi, Göçmen Polisi Departmanı temsilcileri tarafından, Kiev’deki uzmanlar ve Kiev yerel savcılığının usul rehberliği altında gerçekleştirildi.

Bu işlemleri yapan kişilerin, göç mevzuatını manipüle ederek yasal ikamet hakkını elde etmede belirli kategorilerdeki yabancı vatandaşlara yardım ettikleri tespit edildi.

Oturum alma yöntemi ise, Ukrayna vatandaşlarıyla hayali evliliklerin organizasyonu yanı sıra yabancıların işletmelerde sahte istihdamından oluşuyordu.

Göçmen Polis Dairesi başkanı Sergey Panteleev “Sahte bir evlilikle yabancılar için bir oturum hakkı elde etme prosedürü yaklaşık 2,000 dolara mal olurken, bunun 300 doları hayali eşe veriliyordu. Bir diğer oturum alma yolu ise, yabancılar için çalışma izinleri üzerinden geçici oturma izni almaktır. Böyle bir hizmetin fiyatı ortalama 2,000 dolardı. Organizasyon, bu yasadışı yasallaştırma mekanizmasını için 30’dan fazla tüzel kişilik oluşturdu.” dedi .

Daha önce, böyle bir “ticaret” yoluyla iki yüzden fazla yabancı vatandaşın Ukrayna’da kalmasını yasallaştırdığı tespit edilmişti.

Yasadışı örgütlenme, Kafkasya bölgesi ülkelerinden birinin yönetininde, bir avukat ve Ukrayna Devlet Göç Servisi’nin eski bir çalışanı tarafından düzenlendi.

Göç polisi, yabancılar ve Ukrayna vatandaşları arasındaki yaklaşık 150 evlilik belgesine ve 100’den fazla yabancılar ve vatansız kişiler için çıkartılan çalışma iznine el koydu. Ayrıca tüzel kişilere ait 40 kayıt dosyası ve mühürleri, belgelerin gerçekliğini onaylamak için kullanılan mühürler, 50’den fazla geçici oturma izni, 80 yabancı vatandaşa ait pasaport, vekaletname, banka kartları, bilgisayarlar, mobil terminaller , flash sürücülere de el konuldu.

Göç polisi temsilcileri mevcut yasadışı olarak alınan oturumları iptal etme sürecini başlattı.

Organizasyon üyelerinin mallarına el konulmasıyla birlikte dokuz yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları beklenmektedir. Mahkeme öncesi soruşturmalar sürmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com