Kuleba: Moskova, Doğu Ukrayna’da gerilimi tırmandırarak Batı’yı test ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Rusya’nın doğu Ukrayna’daki gerilimi tırmandırarak ABD ve Batı’yı test ettiğini söyledi.

Dmitriy Kuleba

Kuleba, Fransız Liberation gazetesine verdiği demeçte “Moskova Washington’u test ediyor, bu onların hedeflerinden biri. Ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bu testi geçme şeklinden memnunum. Daha geçen hafta, dışişleri bakanlarımız, savunma bakanlarımız, genelkurmay başkanlarımız, Cumhurbaşkanı’nın ulusal güvenlik danışmanı, Amerika Birleşik Devletleri ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi ile hafta sonunda Ukrayna ve ABD cumhurbaşkanları sohbet etti. Tarihde ilk defa bu kadar kısa sürede çok katmanlı ve zengin bir bağlantı sağlandı.” dedi.

Ayrıca Doğu’da böyle bir tırmanışın Ukrayna için bir sinyal olduğunu, onu sindirmeye, müzakerelerde daha uyumlu hale getirmeye çalıştığına dikkat çeken Kuleba “Ruslar, Normandiya formatındaki konumlarını güçlendirmenin bir yolu olarak bu tırmanışı kullanıyor. Ayrıca, bu genel olarak Batı ülkelerine bir sinyal. Aleksey Navalniy davası nedeniyle Moskova’ya yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere bir tür tepki. İstediğimizi yap ve yapacağız. Bu nedenle, şu anda olan her şey aslında Ukrayna sorunundan çok daha geniş.” dedi.

Kuleba, Kasım 2018’de Kerç Boğazı’nda Ukrayna savaş gemilerine yapılan saldırıdan bu yana en büyük ölçekli ve sistemik tırmanıştan bahsettiğini belirterek “Ancak, belirli bir coğrafi noktada meydana gelen, Ukrayna Donanması gemileri ile Rus gemileri arasında bir çarpışmaydı. Bugün, tehdit Ukrayna ile Rusya arasındaki neredeyse tüm sınırı kapsıyor ve bu da durumu daha tehlikeli hale getiriyor.” şeklinde açıkladı.

Kuleba, çatışmanın gerçek bir çözümüne doğru ilerlemek için ya Fransa ve Almanya’nın Normandiya formatı çerçevesinde daha aktif bir pozisyonu ya da bu formatın dışında ek bir faktörün gerekli olduğunu da sözlerine ekleyerek “Normandiya formatı, durumu olduğu gibi istikrara kavuşturmak için yeterli. Aynı zamanda, anlaşmazlığın gerçek bir çözümüne doğru ilerlemek için, ya Fransa ve Almanya’nın Normandiya çerçevesinde daha aktif bir konuma gelmeli ya da yeni bir formata ihtiyaç var. Bu formatın dışında ek bir faktör olan güç, sürece ek bir ivme kazandırabilir ve mevcut statükoyu değiştirebilir.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com