Zelenskiy: Fethedilmemiş ülkenin cesur yürekli insanlarına…

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy bugün öğlen saatlerinde yayınladığı bir videoda Ukraynalıların kararlılıklarıyla direndiğini ve tüm dünyaya ilham verdiğini söyledi. Konuşma metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Fethedilmemiş ülkenin cesur yürekli insanları olan Ukraynalılar!

Ülkemizi savunmamızın bugün 14. günü, birliğimizin 14. günü. Gerçekten tamamen herşeyiyle Ukraynalılarla. Devlete yönelik tehdidin boyutu en yüksek seviyededir. İstilacılar, Ukrayna’yı işgal etmek için topladıkları hemen hemen herkesi topraklarımıza getirdi. Ancak onlara verdiğimiz cevap da en yüksek seviyede. Ve iki ‘en yüksek seviye’ anlam olarak aslında iki farklı kelime.

Sadece donanım ve teçihzatları var. En yüksek seviyede. Ekipmana ek olarak bizim insanlarımız da var. Onlar sadece emir alıyorlar. Saldırmak, öldürmek, taciz etmek. Milyonlarca Ukraynalının ise bu savaşı kazanmak için gerçek bir arzusu var. Kendimizi savunmak ve devleti işgalcilerden temizlemek…

Ve arıtılmış topraklarda
Düşman bir çorba olmayacak
Ve bir oğul ve anne ve kulübe olacak
Ve dünyadaki insanlar olacak!

Bugün Taras Şevçenko’nun doğum günü. Bu bizim eski hayalimiz. Toprağı düşmandan temizlemek onun hayaliydi. Ve halen yaşıyor! Ve oldukça gerçek.

Ukraynalılar!

Her şey bizim elimizde! Kararlılığımızla tüm dünyaya direndik ve ilham verdik. Ukrayna halkının güzel topraklarımızı savunarak ortaya koyduğu kahramanlığın farkında olmadıkları dünyada böyle başka bir yer yoktur. Desteklenmediğimiz durumlarda bile onlar neleri başardığımızı çok iyi biliyorlar. Ve ülkeyi kurtarırsak, başka neler başaracağımızı da biliyorlar. Birlik olursak. ulusal direnişimizle, evlerimizin, okullarımızın, kiliselerimizin duvarlarını yıkabilir, Ukrayna işletmelerini yok edebilirler; ancak düşmanın faaliyetlerine akıllıca ve cesurca yanıt vermeye devam ederek cesurca savaşırsak ruhumuza, kalbimize, özgürce yaşama yeteneğimize asla ulaşamayacaklar.

Askeri ve bölgesel savunma birimlerimiz, savaş alanında bırakılanlar sayesinde teçhizatımızı ve cephaneyi yenilemeyi başardılar. Düşman tankları, zırhlı araçlar, mühimmat artık bizim savunmamız için kullanılacak, hayatlarımız için, ülkemiz için. İşgalciler için bundan daha küçük düşürücü ne olabilir? Düşmanı kendi silahlarıyla yeneceğiz. Rus birlikleri, giderek daha fazla sayıda düşman askeri ve komutanları kendilerine sadece basit bir soru soruyorlar: Neden bu yabancı ülkeye, bu savaşa gönderildiklerini soruyorlar? Onlaraverilecek hiçbir cevabımız yok. Bir kelime hariç: ölüm.

Rus askerlerine seslenmek istiyorum!

Hala hayatta kalma şansınız var. Yaklaşık iki haftalık direnişimiz size pes etmeyeceğimizi gösterdi. Çünkü burası bizim evimiz. Bunlar bizim ailelerimiz ve çocuklarımız. Toprağımızı geri alana kadar savaşacağız ve öldürülen tüm insanlarımızın intikamını alacağız. Öldürülen çocuklar için bunu yapacağız. Şimdi ayrılırsan yine de sağ olarak kurtulabilirsin. Komutanlarınız size Ukrayna’da hala bir şansınız olduğunu söylediklerinde inanmayın. Burada sizi hiçbir şey beklemiyor. Esaret ve ölüm hariç. Bizim canımızı alıyorsunuz ve kendinizinkini veriyorsunuz. Ve biliyoruz ki, herşeyin farkında olan komutanlarınız, iletişiminize de müdahale ediyor.

Bu savaş sona erdirilmelidir. Barışa ynelmeliyiz. Evimizi terk edin ve kendi evinize dönün.

14 günlük tam kapsamlı vahşi bir savaş, halkımıza karşı terördür.

Şehirlerin yıkılması, tüm bölgelerin ablukası, sürekli bombalama… 14 günlük hayati bir kararın yokluğu. Bu bizim kararımız değil! Dostlarımıza yardım etmemiz gerekseydi bu kararı saatler içinde verirdik.

Ukrayna, Rus işgalinin ilk gününden beri ortaklarına, hava sahasını kapatmazlarda büyük çaplı bir insani felaketten onların da sorumlu olacağını tekrarlıyor.

Rusya bize, sivillere, şehirlerimize, altyapımıza karşı füzeler, uçaklar, helikopterler kullanıyor. Buna, yanıt vermek dünyanın insani görevidir. Ama… Ortada bir karar yok.

Ukrayna’ya savaş uçağı sağlamaya hazır olduğu için Polonya’ya minnettarız. Sorun lojistikte. Aslında bu teknik bir konu. Çözülmeli! Vakit kaybetmeden.

Polonya’nın uçakları ilgili Amerikan üssüne transfer etmesi yönünde resmi bir kararı var. Ayrıca Amerikan heyeti ile Polonya arasında anlaşmaya varıldığına dair teyit aldık, hepimiz bunu duyduk. Ancak aynı zamanda Polonya’nın teklifinin iddiaya göre asılsız olduğunu da duyduk. Washington’da da bu şekilde söylüyorlar. Bunu da okuduk. Peki karar ne zaman verilecek? Dinleyin: bir savaşımız var! Tüm bu hareketler için zamanımız yok. Bu pinpon oyunu değil! Bu insan hayatıyla ilgili! Bir kez daha soruyoruz: daha hızlı çözün. Sorumluluğu üzerinizden atmayın, bize uçak gönderin.

Dün nihayet insani bir koridor açılmasını başardık. Sumy şehrinden Poltava’ya. 1,600 öğrenci ve 3,500 yerel sakin kurtarıldı. Kiev bölgesindeki şehir ve kasabalardan insanların tahliyesi devam ediyor. Dymer, Vorzel ve Irpin’den 18,000’den fazla insan kurtarıldı. Bugün insani yardım koridorlarının işleyişini sürdürmek için her şeyi yapacağız. Sumy-Poltava. İzyum – Lozova. Energodar – zaporoje. Mariupol-Zaporoje. Vorzel, Bucha, Borodyanka, Gostomel’den Kiev’e. Yetkililerimiz bunun üzerinde çalışıyor, askerlerimiz tüm şartları oluşturmuş durumda. Eğer en az bir ateş bile edilse, tüm sorumluluk işgalcilere aittir.

Ve dünyanın tepkisini gördünüz. Güçlü yaptırım paketleri.

Sabah Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüştüm. Tam bir ortak anlayışa sahibiz. Tam destek veriyorlar. Heyetimiz dün akşam Belarus’tan müzakerelerden döndü. Kendilerini dinleyeceğim. Bir sonraki müzakere turlarına hazırlanacağız. Ukrayna için, barış için.

Ve sonunda. Birliğimizle ilgili. Bu bizim gücümüz. Bu zamanda ihtiyaç duyulan şey budur. Ukrayna’da birilerinin artık halkla birlikte savaşmamaya karar verdiğine dair çok sayıda işaretleri görüyoruz. Ve bir şekilde ayrı ayrı bunu deniyorlar, kişisel bir şeyler için, kişisel çıkarları için…

Bazı politikacıların yeniden Rusya ile bağlantı kurmaya çalıştığına dair çeşitli işaretleri de görüyoruz.

Bir kısmı da birlik olmak yerine bölünme için çalışıyor.

Tek bir şey söylemek istiyorum ve sadece bir kez: Ne yaptığınızı görüyorum. Başka bir işaret görürsem, sizlere cevap hızlı olacak. Savaş zamanına yakışan bir şekilde.

Tanrıya şükür, halkımız zaten her şeyi ve herkesi çözdü.

Ukrayna’nın zaferine!

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com