Ukrayna’da ilk kez su kullanımında kısıtlama gündemde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Su Ajansı tarafından bildirildiğine göre Ukrayna’daki çoğu nehir anormal sıcak geçen sonbahar ve kış nedeniyle düşük su seviyesine sahip. Bu nedenle, ülkede ilk kez su kullanımı konusunda kısıtlama gündemde.

Korrespondent’in haberine göre Açıklamada, “120 yılda ilk kez Ukrayna, hidrometeorolojik koşullar su kullanıcılarının haklarının kısıtlanmasına yol açabileceği bir durumda bulundu. Devlet Su Ajansı bunun için tüm yasal dayanaklara sahip” denildi.

Belirtildiği gibi, Ukrayna Su Kanunu’nun 45. maddesi, düşük su koşullarında, su kullanıcılarının haklarının sınırlı olabileceğini veya hidroelektrik baraj yoluyla su deşarjları da dahil olmak üzere su kullanım koşullarının değiştirilebileceğini belirtmektedir.

Devlet Su Ajansı, “Aynı zamanda, bu tür önlemlerin alınması durumunda Ukraynalıların içme ve ev içi ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verileceğini vurguladık.” dedi.

“Ukrhydrometcenter göre, bugün Ukrayna’da çoğu nehir su kullanılabilirliği düşük. Buna göre, bu yıl Ukrayna nehirlerde bahar taşkınları olmayacak. Buna ek olarak, düşük su seviyelerinin küçük akarsuların kurumasına yol açabilir.”

Ukrayna’daki bağımsızlık yılları boyunca hızlı iklim değişikliği ve su kirliliği nedeniyle 10 binden fazla nehrin kaybolduğu da bildirildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com