Ukrayna’da hükümet değişiyor. Başbakan Aleksey Gonçaruk istifa etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk, Verkhovna Rada’ya istifa dilekçesi yazdı ve şu anda Ukrayna hükümetinin başı olarak Başbakan Yardımcısı ve Topluluk ve Bölge Kalkınma Bakanı görevini üstlenen Denis Şmigal’in atanması konusunda anlaştı.

İnterfax ajansının haberine göre, Milletvekili Aleksandr Dubinski, Salı akşamı grup toplantısı sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, “Gonçaruk istifasını yazdı, parlamentoya sundu, grup olarak onayladık. Artık başbakan değil.” Milletvekili Mikhail Radutski de bu bilgiyi doğruladı.

Gonçaruk’un istifa dilekçesi

Radutski ayrıca, kimsenin toplantıda Şmigal’e oy vermediğini, sadece bir kişinin çekimser kaldığını söyledi.

Radutski gazetecilere verdiği demeçte, “Gonçaruk bir başvuruda bulundu (istifa için). Bir başvuru var. … Uygulama Verkhovna Rada Başkanı tarafından gösterildi. Tam olarak gönderildiğinde, Verkhovna Rada web sitesinde göreceksiniz,” dedi.

Buna karşılık Dubinski, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Adalet Bakanı Denis Malyuka ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhail Fedorov‘un görevlerini sürdüreceğini iddia ediyor.

Dubinski’ye göre, Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonundan sorumlu başbakanlık görevini yürüten Dmitri Kuleba, Dışişleri Bakanı olabilir.

Parlamenterlere göre, Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Timofey Milovanov da dahil olmak üzere kalan adaylar halen görüşülüyor.

Verkhovna Rada Denis Şmigal’i 4 Şubat 2020’de Başbakan Yardımcısı – Topluluklar ve Bölgeler Geliştirme Bakanı olarak atamıştı. Bu atamadan önce, Ağustos 2019’da Ivano-Frankivsk Bölge Devlet İdaresi’ne başkanlık etti. Daha önce, DTEK Zakhidenergo genel müdür yardımcısı ve DTEK Burshtynskaya TPP’nin direktörüydü.

Gonçaruk’un istifa dilekçesi aynı partiden milletvekili Aleksand Kaçura tarafından telegram kanalında yayınlandı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com