Ukrayna ve Rusya İnsan Hakları Komiserleri Türkiye’de buluşacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu’nun İnsan Haklarından Sorumlu Komiseri Dmitiry Lubinets, Rus mevkidaşı Tatyana Moskalkova ile birkaç gün içinde Türkiye’de bir görüşme yapılacağını söyledi.

Lubinets “Türkiye’de birkaç gün içinde gerçekleşecek. Tartışacağımız ana konu, askerlerimizin ve kadın askerlerimizin eve dönüşleridir. Ayrı ayrı, Rusya Federasyonu’nun toplu olarak gözaltına aldığı ve eve gitmesine izin vermediği sivil rehinelerin iadesi konusunu gündeme getireceğiz. Planlar iddialı. Rus tarafının nasıl davranacağını bilmiyoruz” diye yazdı.

Ancak Lubinets, “bu konuyu dikkate almaya hazır olduklarına dair ön olumlu sinyaller” olduğunu söylüyerek “Cenevre Sözleşmelerine göre sivilleri değiş tokuş edemeyeceğimizi not ediyorum. Siviller Rusya Federasyonu tarafından serbest bırakılmalıdır.” diye ekledi.

Dmitriy Lubinets daha önce Moskalkova ile yaklaşmakta olan ve kendisine göre sivillerin serbest bırakılması konularının tartışılması gereken toplantı hakkında bilgi verdi.

Aralık ayında, Dmitriy Lubinets, Ukraynalı sivil rehineleri Kremlin’den kurtarmak için başka bir müzakere platformu oluşturduğunu bildirmişti.

Savaş esirlerinin tedavisi için Ukrayna koordinasyon karargahına göre, 2022’de 1,464’ü askeri personel ve 132’si sivil olmak üzere 1,596 kişi serbest bırakıldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com