La Reppubblica: ABD, Ukrayna’daki savaşı yıl sonundan önce bitirmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’nın başlattığı savaşı Ukrayna’nın kazanacağından kimsenin şüphesi yok. Geriye kalan tek soru, bunun ne zaman olacağıdır. Gözlemciler, ABD’nin 2023’ün sonundan önce Kremlin’i altetmeyi hedeflediğini ileri sürüyorlar.

La Reppubblica’da yayınlanan makaleye göre bu, ABD’nin hızlanması gerçeğiyle kanıtlanıyor. Batı medyası, Washington’da Ukrayna’daki savaşı 2023’ün sonuna kadar bitirmekte ısrar ettiklerini söylüyor. Hatta bazıları daha da kısa bir süreden bahsediyor: sonbahara kadar. Aynı zamanda, çatışmanın daha fazla tırmanmasını önlemek için diplomatik kanallar güçlendiriliyor.

Avrupa’da erken bir zafer için çabalıyorlar

Gözlemciler, ABD’den gelen tepkinin tesadüfi olmadığına dikkat çekti. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaş konusunda Avrupa’nın bölünmesine de bir tepki olabilir. Dolayısıyla Fransa ve Almanya bu konuyu bir an önce kapatmak istiyor. Aynı zamanda, Polonya ve Büyük Britanya’nın yanı sıra Baltık ülkeleri ve kısmen İskandinavya liderliğindeki kuzeydoğu Avrupa yayı “kendi başlarına ısrar etmeye devam ediyor.”

Makalede ayrıca ABD hedefinin ne olabileceği de belirtildi. Gazetecilere göre Washington, Atlantik Paktı çerçevesinde Avrupa’ya daha fazla özerklik vermeye çalışıyor. Ayrıca, yaklaşan seçimler gözönüne alındığında ülke kendini sigortalayabilir. Şu anda hiç kimse Donald Trump’ın başkanlığı yeniden alabileceği olasılığını dışlamıyor. Trump’a göre Biden, “NATO’yu intiharın eşiğine getirdi.”

ABD başkanlık seçimleri 2024’te yapılacak. Aslında o zamana kadar müttefikler Rusya’yı yenmek için çabalıyorlar. Analistler defalarca Joe Biden’in seçim programı için olağanüstü bir bonus olması gerektiğini belirttiler.

Aynı zamanda, bazı ülkelerin Ukrayna’yı müzakere masasına getirmek için uğraştığı da anlaşılmalıdır.

Avrupa, Ukrayna’nın müzakere etmesini istiyor

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov‘a göre, birçok Avrupa başkentinde Ukrayna’nın Rusya ile müzakerelere başlaması gerektiği fikrinin destekçileri var.

Reznikov ”Medyada her türlü mesaj var, dünyayı dolaşan ve saldırganı sakinleştirecek bazı koşullarda müzakere masasına oturmamız gerektiğine inanan çeşitli elçiler var. Elbette bu, saldırganla müzakere masasına oturma planımız olmadığı için bizi eğlendiriyor.” dedi.

Aynı zamanda Zelenskiy de Ukrayna’nın tutumunu alenen dile getirmişti. Zelenskiy, Kremlin’den gelen suçlularla konuşacak bir şey olmadığını vurgulamıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com