Johnson, dünyayı Ukrayna’da uzun süreli bir savaşa hazırlanmaya çağırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, saldırgan ülkenin lideri Vladimir Putin’in askeri yıpratma operasyonuna başlamasından ötürü, dünyanın Ukrayna’da uzun vadeli bir savaşa hazırlanması gerektiğini söyledi.

The Times’daki makalesinde Johnson “Putin, Ukrayna kuvvetlerini her zamankinden daha büyük bir güçle yok etmek amacıyla askeri bir yıpratma dönemine geçtiğinden, uzun süreli bir savaşa hazırlanmamız gerektiğini söylediğim için üzgünüm. Birleşik Krallık ve dostlarımız yanıt vermeli, yani Ukrayna’ya kazanması için gerekli stratejik kaynakları sağlamalıdır.” dedi.

Johnson, Zelenskiy’e İngiltere’de Ukrayna ordusuna geniş çaplı eğitim programı teklif etti

Johnson, Putin’in geri adım atacak kadar akıllı olmayacağını ve yine de Ukrayna’nın topyekûn fethinin mümkün olduğunu düşünebileceğini de sözlerine ekledi. Bu nedenle, Batılı ortaklar Ukrayna’nın savaş alanında inisiyatif almasına ve arkasında durarak yardım etmelidir.

İngiltere başbakanı, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’nun saldırı potansiyeliyle karşılaştırıldığında çok daha hızlı silah, teçhizat, mühimmat ve eğitim alması gerektiğini vurguladı.

Johnson “Zaman son derece önemli bir faktör. Her şey Ukrayna’nın işgal altındaki toprakları geri alma yeteneğini hızla artırıp artıramayacağına ve Rusların yeni bir saldırı için hızla kaynak toplamasına bağlı. Görevimiz, bu durumda zamanı Ukrayna’nın müttefiki haline getirmek.” diye vurguladı.

Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna limanlarını ablukası nedeniyle, Batılı ortaklar Ukrayna’ya tahıl ihracatını yapabilmesi amacıyla acilen alternatif karayolları geliştirmesi için yardım etmeli ve Ukrayna ekonomisini desteklemelidir.

Ek olarak, Johnson’a göre, devletin işlevini yerine getirmesinde ve özellikle maaşların ödenmesinde, okulların işleyişinde, yardımın sağlanmasında ve toparlanmanın başlangıcında devletin yaşayabilirliğini sağlamak için Ukrayna’ya yardım edilmelidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com