AB Konseyi başkanı Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin açıklama yaptı: “Sorun çözüldü”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyeliği sorunu çözüldü, şimdi vaatleri gerçeğe dönüştürmek için çaba sarf etmek gerekiyor. Avrupa Birliği, tam AB üyeliği yolunda Ukrayna ile yakın çalışmaya kararlıdır.

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’da konuşan Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel “AB üyeliği sorunu çözüldü. Ukrayna AB’dir, AB de Ukrayna’dır. Bu vaadimizi bir an önce gerçeğe dönüştürmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.”

Ukraynalıların kendi yollarını ve kaderlerini, demokrasi ve Avrupa’yı seçtikleri için Rusya, Ukrayna’ya saldırdığına vurgu yapan Michel “Rusya, Ukrayna’ya roket fırlatarak Avrupa Birliği’nin inandığı her şeye saldırıyor. Ukrayna sarsılmaz, Ukraynalılar birlik içinde, kararlı, cesur ve gururlu. Winston Churchill, özgürlüğü ve umudu Nazileri yenmek için bir silah olarak kullandı. Nelson Mandela bir halkı özgürleştirmek ve ülkeyi değiştirmek için hapishane hücresini bir özgürlük sembolüne dönüştürdü. Bugün Vladimir Zelenskiy sizin direniş ruhunuzu temsil ediyor.” dedi.

28 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliği için bir başvuru imzaladı. Kiev, AB üyeliği için aday statüsü verilmesi için gerekli bir adım olan anketin iki bölümünü tamamlayıp Avrupa Komisyonu’na sundu.

17 Haziran’da Avrupa Komisyonu, Ukrayna’ya AB aday ülkesi statüsü verilmesini tavsiye etmeye karar verdi. AK başkanı Ursula von der Leyen o gün, Avrupa kurallarının, normlarının ve standartlarının yaklaşık %70’inin Ukrayna’da zaten uygulanmış olduğunu, ancak hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele. deoligarşizm ve mücadele konusunda hâlâ yapılması gereken önemli işler olduğunu söyledi.

23 Haziran’da Ukrayna resmen AB üyeliğine aday statüsü aldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com